Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου εξελίσσεται στα διεθνή ύδατα καθώς φορτηγά πλοία γεμάτα χαλκό προσπαθούν να φτάσουν σε αμερικανικά λιμάνια πριν από την 1η Αυγούστου, οπότε και τίθενται σε ισχύ οι νέοι δασμοί 50% που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Η αιφνιδιαστική αυτή πολιτική έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά του χαλκού, καθώς οι εμπορικοί οίκοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ένα παράθυρο υπερκερδών λόγω arbitrage (διαφοράς τιμής) μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.
Τουλάχιστον τέσσερα πλοία, φορτωμένα με τόνους επεξεργασμένου χαλκού, έχουν αλλάξει πορεία ή επισπεύσει την άφιξή τους:
- Το Kiating, μεταφέροντας 8.000 τόνους από την Αυστραλία, άλλαξε πορεία από Νέα Ορλεάνη προς Χαβάη, ελπίζοντας να φτάσει μέχρι 30 Ιουλίου.
- Το Louise Auerbach κατευθύνεται προς τη Φλόριντα από τη Χιλή, με αναμενόμενη άφιξη στις 28 Ιουλίου.
- Τα BBC Norway και BBC Campana, φορτωμένα με χαλκό από τη Χιλή, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ελπίζοντας σε γρήγορη εκκαθάριση στα τελωνεία.
Η τακτική επιλογής λιμανιών-έκπληξη, όπως η Χαβάη, δείχνει την απεγνωσμένη προσπάθεια των traders να αποφύγουν τον τεράστιο νέο δασμό που σημαίνει επιβάρυνση σχεδόν $5.000 ανά τόνο.
Τεράστιες διαφορές τιμών
Με την τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να κυμαίνεται γύρω στα $9.850/τόνο, η επιβολή δασμού 50% θα προσθέσει σχεδόν $4.950 ανά τόνο για τους Αμερικανούς εισαγωγείς.
Το premium στην αγορά των ΗΠΑ έχει ήδη εκτοξευθεί: το συμβόλαιο copper future στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύεται με $2.750/τόνο πάνω από την τιμή του LME, δηλαδή +28%.
Η τεράστια αυτή απόκλιση δημιουργεί περιθώριο κερδών άνω των $70 εκατ. για ένα πλοίο που μεταφέρει περίπου 15.000 τόνους, εφόσον προλάβει την ημερομηνία-ορόσημο.
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι ανησυχούν
Οι μεγαλύτεροι traders πρώτων υλών στον κόσμο, όπως οι Glencore, Mercuria, Trafigura, Hartree και IXM, εκμεταλλεύονται την κατάσταση με μεγάλες αποστολές προς τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές μιλούν για τα μεγαλύτερα εμπορικά κέρδη που έχουν καταγραφεί ποτέ στον τομέα του χαλκού.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει: δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για φορτία που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα.