Χρηστικά

Ακριβό το πετρέλαιο, μικρό το επίδομα θέρμανσης


H κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροχές, πλην της χορήγησης του market pass

Πανάκριβο θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή του να κινείται στα 1,55 – 1,68 ευρώ το λίτρο με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ η επιδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών, καθώς λόγω του κόστους των καταστροφών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροχές, πλην της χορήγησης του market pass.

Επίσης, για τα νοικοκυριά που εγκατέλειψαν την περίοδο 2022-2023 το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης και χρησιμοποίησαν το πετρέλαιο ή άλλα μέσα, πλην φυσικού αερίου, καθώς επίσης και για όσους υπέβαλαν την περίοδο 2022-2023 αιτήσεις για την είσπραξη επιδομάτων θέρμανσης, αλλά την περίοδο 2021-2022 δεν είχαν υποβάλει αιτήσεις και δεν έλαβαν επιδόματα, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται όπως γινόταν πέρυσι. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους, όμως, θα ισχύσουν τα υψηλότερα εισοδηματικά όρια, που ισχύουν πλέον για όλα τα επιδοτούμενα νοικοκυριά.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2023-2024 θα κυμανθεί από 100 έως 1.000 ευρώ. Για την πλειοψηφία των δικαιούχων τα ποσά θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ ειδικά για τους κατοίκους των περιοχών της χώρας όπου επικρατεί δριμύ ψύχος το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 25% και το ανώτατο όριό του θα φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Ο δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2023 στην εφαρμογή myΘέρμανση που θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα της A.A.Δ.Ε. (aade.gr).

Το δημοσιονομικό κόστος της χορήγησης του επιδόματος για τη φετινή σεζόν θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθεί σε 237 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Πώς θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης

Αναλυτικότερα, οι όροι χορήγησης του φεςτινού επιδόματος θέρμανσης είναι οι ακόλουθοι:

Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο διατηρείται στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι. Ως εκ τούτου το μέγιστο ποσό θα ανέρχεται και γι' αυτούς σε 800 ευρώ.

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ, για όλους τους δικαιούχους το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο "συντελεστή βαθμοημέρας" και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος , όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25% με το μέγιστο ποσό να φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ.
  • Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο είναι 24.000 ευρώ.

Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται σε 27.000 ευρώ.
Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ και τα συνολικά εισοδηματικά όρια θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • από 27.000 σε 29.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
  • από 30.000 σε 34.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
  • από 33.000 σε 39.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα
  • από 36.000 σε 44.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με δύο γονείς και τέσσερα τέκνα
  • από 30.000 σε 32.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και ένα τέκνο
  • από 33.000 σε 37.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και δύο τέκνα
  • από 36.000 σε 42.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τρία τέκνα
  • από 39.000 σε 47.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με έναν γονέα και τέσσερα τέκνα.

Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους παραμένει στα 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα