Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικό Ταμείου, που θα αποτελεί τον οικονομικό θεματοφύλακα της Ευρωζώνης και συνάμα το κορυφαίο εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, επανέρχεται δυναμικά στην Γηραιά Ήπειρο. Πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την αλλαγή στρατηγικού προσανατολισμού και οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, ακόμα και εντός της Γερμανίας, η οποία ήταν η «μήτρα» και η βασική υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στον ευρωπαϊκό νότο.
Η αλλαγή προσανατολισμού δεν σημαίνει, βεβαίως, εγκατάλειψη των θεμελιωδών κανόνων δημοσιονομικής λειτουργίας που διέπουν την Ευρωζώνη και τις χώρες μέλη της. Η απαρέγκλιτη στοχοπροσήλωση-που τα προηγούμενα χρόνια έφτανε στα όρια της εμμονής- στα προγράμματα λιτότητας, χωρίς να εμπεριέχονται ουσιαστικά ψήγματα αναπτυξιακής πολιτικής, είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική θεώρηση των Ευρωπαίων.
Η Γαλλία και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός νότος, τάσσονται υπέρ των δομικών αλλαγών στο ευρωσύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με πιο επαρκή και αποτελεσματικό τρόπο, μελλοντικές κρίσεις εντός της Ευρωζώνης.
Η συνταγή των ακραιφνών περικοπών και του «στραγγαλισμού» των δαπανών, δεν αποτελεί μονόδρομο. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι αποτελεί μια μονοδιάστατη προσέγγιση με σημαντικές, μάλιστα, παρενέργειες. Η ιδέα για ένα νέο μηχανισμό-τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, ωριμάζει ολοένα και περισσότερο στην Ευρωζώνη, κερδίζοντας πόντους και εντός της Γερμανίας, όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσε με απόλυτο σχεδόν τρόπο το δόγμα Σόιμπλε (αυστηρά πρόγραμμαta λιτότητας και δημοσιονομικών ελέγχων.
Η δημιουργία ενός σταθερού και προνοητικού Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί ξανά το «talk of της town» στις Βρυξέλλες. Ο ρόλος του, όπως τον οραματίζονται οι εμπνευστές του θα συνίσταται στο εξής: όταν μια χώρα εισέρχεται σε φάση κρίσης και αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές, το ΕΝΤ θα διαθέτει-υπό όρους- χρήματα προκειμένου να ενισχύονται και οι οικονομικές της επιδόσεις.
Στα χείλη Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και έγκριτων οικονομολόγων βρίσκεται και η πρόταση για αντικατάσταση το ισχύοντος Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από ένα κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Υπάρχει άλλωστε και σχετική διαβούλευση ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία για το συγκεκριμένο θέμα. Συνολικά πρόκειται για προτάσεις που έχουν έρθει στο προσκήνιο, κερδίζουν πόντους και αποτυπώνουν τις ζυμώσεις που γίνονται για το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Μένει να φανεί αν η Ευρώπη πήρε το μάθημά της...
Νώντας Βλάχος