Ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά σας; Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο και δεν θυμάστε γιατί; Αυτές οι στιγμές αφηρημάδας είναι κοινές, αλλά πίσω τους κρύβεται μια βαθύτερη ανησυχία: η απώλεια της μνήμης.
Η γνωστική υγεία και ο φόβος της έκπτωσής της αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα άγχη του σύγχρονου ανθρώπου. Και ακριβώς σε αυτό το πεδίο έρχεται να ρίξει φως μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
Οι ερευνητές του Mass General Brigham, του Broad Institute του MIT και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan καταλήγουν σε ένα εντυπωσιακά απλό, αλλά ισχυρό συμπέρασμα:
Η υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να προστατεύσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, επηρεάζοντας θετικά κρίσιμες μεταβολικές οδούς του οργανισμού.
Η μελέτη και τα δεδομένα
Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από δύο μεγάλες μακροχρόνιες επιδημιολογικές έρευνες -τη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-Up Study- που περιελάμβαναν συνολικά 5.705 άνδρες και γυναίκες.
Συσχετίζοντας τρεις παραμέτρους, τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες, την κληρονομική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ και τα νέα περιστατικά άνοιας, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σαφές μοτίβο:
Όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής, παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και πιο αργή γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών.
Η Yuxi Liu, PhD, ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του Χάρβαρντ, τονίζει:
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι διατροφικές στρατηγικές -και ειδικά η μεσογειακή διατροφή- μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, επηρεάζοντας ευρύτερα βασικούς μεταβολικούς μηχανισμούς.»
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τάση, είναι ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στην απλότητα και την ισορροπία. Τα βασικά της στοιχεία περιλαμβάνουν:
Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αντί για κορεσμένα ζωικά λίπη.
Καρπούς, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης – τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Λιπαρά ψάρια, πουλερικά και αυγά ως κύριες πηγές πρωτεΐνης.
Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Άφθονες φυτικές ίνες και ποικιλία φυτικών τροφών.
Η πιο "ευχάριστη" επιστημονική συνήθεια
Το ενδιαφέρον μελετών όπως αυτή, σχολιάζουν οι ερευνητές, είναι ότι τα οφέλη προκύπτουν μέσα από συνήθειες που οι περισσότεροι θα ακολουθούσαν έτσι κι αλλιώς, χωρίς να αισθάνονται ότι «στερούνται» κάτι.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απόλαυση: τρως πιο νόστιμα, ζεις πιο υγιεινά και σύμφωνα με τα δεδομένα, διατηρείς το μυαλό σου πιο δραστήριο και ανθεκτικό στον χρόνο.
Η νέα μελέτη του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει αυτό που οι ειδικοί της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς "ένα ακόμη" διατροφικό πρότυπο.