Αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση, μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί στις 12 Μαΐου, έχοντας διττό στόχο: πρώτον να ξεπαγώσει την οικοδομική δραστηριότητα και δεύτερον να επιλύσει το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ, με τις αποφάσεις του στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, έβαλε «βόμβα» στα θεμέλια του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις περισσότερες διατάξεις που εμπεριέχονται στον ΝΟΚ. Οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου είχαν σοκάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχε προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις στον ΝΟΚ.
Αυτές ενσωματώνονται στη ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα κατατεθεί-όπως προαναφέρθηκε στις 12 Μάϊου. Πέντε είναι οι βασικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που φέρνει στο δημοσιότητας την τροπολογία.
Ειδικότερα, θα αποδοθεί κανονικά το bonus δόμησης για όσους έκαναν έναρξη εργασιών έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2024. Αυτοί, ωστόσο, θα επιβαρυνθούν με οικονομικό αντίτιμο ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο για κοινόχρηστα έργα στην περιοχή.
Επίσης αναθεωρούνται οι εκδοθείσες άδειες (που δεν προχώρησαν σε έναρξη εργασιών έως στις 11/12) και επιστρέφονται οι πρόσθετοι φόροι, εισφορές για τα επιπλέον τετραγωνικά.
Ακόμη οι νέες οικοδομικές άδειες δεν θα έχουν μπόνους τετραγωνικών όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ μέχρι να εκπονηθούν πολεοδομικά σχέδια (σε 2-3 χρόνια).
Τέλος, από το οικονομικό αντίτιμο εξαιρούνται οι στρατηγικές επενδύσεις και τα διατηρητέα κτίρια.
Η απόφαση του ΣτΕ και οι αποσαφηνίσεις
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον ΝΟΚ ως προς το σκέλος εκείνο που θεσπίζει κίνητρα προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστής δόμησης, ύψους) για την ανέγερση των κτηρίων, με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.
Ακόμη, από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι αντίκειται στο Σύνταγμα η μη προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης, των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια.
Επίσης με νέες διευκρινιστικές αποφάσεις που εξέδωσε τον Ιανουάριο, το ΣτΕ αποσαφήνισε τα εξής: οι άδειες για τις οποίες οι οικοδομικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και, πολύ περισσότερο, έχουν ολοκληρωθεί, δεν μπορούν να ακυρωθούν ή να ανακληθούν εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας αυτής.
Εντούτοις, άδειες οι οποίες είχαν ήδη προσβληθεί στα δικαστήρια έως και τις 11.12.2024, μπορούν να ακυρωθούν για τον λόγο αυτό, έστω και αν είχαν ήδη αρχίσει οι οικοδομικές εργασίες, διότι το αντίθετο θα παραβίαζε το δικαίωμα δικαστικής προστασίας.
Σημείωνε δε ότι ως έναρξη υλοποίησης των οικοδομικών αδειών νοούνται οι εργασίες εκσκαφής για την ανέγερση της οικοδομής, ο χρόνος πραγματοποίησης των οποίων πρέπει να αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως, μεταξύ άλλων, α) με τη γνωστοποίηση, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, της έναρξης των εργασιών εκσκαφής σε οποιαδήποτε διοικητική αρχή, β) με την ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τον εργοδότη στη βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ κ.ο.κ., εφόσον η γνωστοποίηση ή η υποβολή των ως άνω στοιχείων έχει γίνει έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024.
Δεν αρκούν, όμως, η ηλεκτρονική αυτόματη έκδοση της οικοδομικής άδειας και η λήψη αριθμού άδειας ούτε η ηλεκτρονική ενημέρωση άλλων Υπηρεσιών, καθώς αφορούν μόνο το γεγονός της έκδοσης της άδειας και δεν αποδεικνύουν τον χρόνο έναρξης των οικοδομικών εργασιών.