Οικονομία

Ανατρέπει η Κομισιόν τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό!


Η Επιτροπή ανεβάζει αύριο στο 6,1% την πρόβλεψή της για την ευρωζώνη - Κλονίζεται η πρόσφατη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ για πληθωρισμό 5,6% φέτος

Σε δραματική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη το 2022, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, προχωρά η Κομισιόν στις νεότερες προβλέψεις που αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο και οι οποίες κλονίζουν εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία των αντίστοιχων προβλέψεων που περιέλαβε η ελληνική κυβέρνηση μόλις πρόσφατα στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο της Επιτροπής, η πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2022 αυξάνεται από το 3,5% στο 6,1%. Η νέα, αυξημένη πρόβλεψη δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της αντίστοιχης, πρόσφατα αναθεωρημένης πρόβλεψης του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα αυξηθεί φέτος στο 5,6%, όπως φαίνεται στο γράφημα που παρουσίασε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο ο Χρ. Σταϊκούρας.

plith

 

Η αξιοπιστία των ελληνικών προβλέψεων θα κλονισθεί σοβαρά από αύριο, καθώς το ΥΠΟΙΚ θα εμφανίζεται να εκτιμά ότι φέτος ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο στην ευρωζώνη (5,6% έναντι 6,1%), τη στιγμή μάλιστα που ήδη τον Απρίλιο ο ελληνικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ξεφύγει στο 9,1% (ο εθνικός δείκτης στο 10,2%), έναντι 7,5% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι θέμα χρόνου να αναθεωρηθεί εκ νέου αυξητικά η ελληνική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, καθώς μάλιστα αναμένονται πολύ σύντομα νέες μεγάλες ανατιμήσεις, έως και 20%, αυτή τη φορά σε βασικά τρόφιμα, εν μέρει εξαιτίας της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση στη διαχείριση των επιπτώσεων της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στις επιχειρήσεις, καθώς μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε το γνωστό πακέτο μέτρων στήριξης για την ακρίβεια στην ενέργεια, που θα επιβαρύνει κατά 3,1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης δηλώνει ότι μετά και τις αποφάσεις για αυτά τα μέτρα, τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης έχουν εξαντληθεί.

Τι προβλέπει η Κομισιόν

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ το 2022 και σχεδόν διπλασίασε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα νέα σχέδια προβλέψεων.

Στις πρώτες προβλέψεις που θα δημοσιεύσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναφέρει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023. Οι νέες προβλέψεις είναι αρκετά χαμηλότερες από αυτές του Φεβρουαρίου, για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και 2,7% το 2023.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ποσοστά 6,1% και 2,7% για το τρέχον και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση έχουν σκοτεινιάσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία στέλνοντας τις τιμές της ενέργειας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και προκαλώντας νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, που ήδη παραπαίει από την πανδημία, σημειώνει το πρακτορείο. Η ζώνη του ευρώ συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια και της εγγύτητας με τη σύγκρουση.

Η ανάκαμψη μετά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία αναμένεται τώρα να είναι πιο ήπια από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, ενώ οι πληθωρικές πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή σημείωσε νέο ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σε επίπεδα σχεδόν τετραπλάσια από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις