Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ότι έχει ολοκληρώσει έναν ανοδικό κύκλο και βρίσκεται στην αφετηρία διόρθωσης, ένα «αόρατο χέρι» παρεμβαίνει και εξωραϊζει την εικόνα, αποτρέποντας την πτώση. Εγινε χθες, επαναλήφθηκε και σήμερα, με μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις που άλλαξαν άρδην την εικόνα στο ταμπλό μέσα σε λίγα λεπτά.
Ετσι, οι ημερήσιες μεταβολές των βασικών δεικτών και πολλών blue chips – κυρίως των τραπεζικών – δημιουργούν εντελώς πλασματική εικόνα για την κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν συνεχώς από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και δέκα λεπτά πριν από το κλείσιμο βρίσκονταν σε χαμηλά ημέρας.Τότε, μέσα σε τρία λεπτά έγιναν τρία διαδοχικά «σκουπίσματα» τραπεζικών (και μερικών άλλων) μετοχών: Στις 16:51 μέσα σε ένα λεπτό άλλαξαν χέρια 3,2 εκατ. μετοχές. Δύο λεπτά αργότερα έγινε νέα αποφασιστική παρέμβαση με 1,2 εκατ. τμχ και στις 16.56 ακολούθησε τρίτο κύμα με 3,95 εκατ. τεμάχια. Σ' αυτά τα τρία λεπτά διακινήθηκε το 1/5 του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών (βλέπε γράφημα με όγκο συναλλαγών και κίνση του ΓΔ)
Αυτές οι αγοραστικές παρεμβάσεις εκτίναξαν τον τραπεζικό δείκτη από το -2,86% στο +0,08%. Ετσι περιορίσθηκαν δραστικά και οι απώλειες των άλλων δύο βασικών δεικτών, του ΓΔ και του FTASE25.
Σκοπιμότητες και στρατηγικές
Η κίνηση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια σκοπεύουν να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις, χωρίς να «σκοτώσουν» τις τιμές και να ρίξουν αρκετά τους δείκτες. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ δεν αποκλείουν όμως και την εντελώς διαφορετική ερμηνεία: Κάποια funds να πιέζουν συστηματικά τις τιμές στη διάρκεια των συνεδριάσεων, προκειμένου να μαζέψουν μετοχές και να κλείσουν ανοιχτές θέσεις «σκουπίζοντας» την προσφορά στα χαμηλά.
Πάντως η συνολική εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ενισχύει την εντύπωση ότι με την άνοδο του προηγούμενου πενθημέρου η αγορά «έπιασε ταβάνι» και ότι θα χρειασθεί μια πρόσκαιρη ή μεγαλύτερη διόρθωση για να ανακτήσει δυνάμεις και να ξεκινήσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος.
Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι το ΧΑ είναι «παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων» στο επτάμηνο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει άνοδο 46% από την αρχή του έτους και τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο +80%!
Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία τεχνικής διόρθωσης, που δεν υπαγορεύεται από οικονομικές εξελίξεις και νέα δεδομένα – άρα θα έχει κατά πάσα πιθανότητα περιορισμένο εύρος και μικρή χρονική διάρκεια.
Εκθέσεις και αναβαθμίσεις
Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολιτικής και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Αυτές οι κινήσεις θα επηρεάσουν προφανώς και τις «γνωματεύσεις» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Η πρώτη αναβάθμιση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Fitch. Οι αγορές την προεξοφλούν – και θα αντιδράσουν αναλόγως μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού οίκου. Ιδιαίτερα θετική θα είναι η αντίδραση, εάν η Fitch κάνει το… «κάτι παραπάνω» - αν μας ανεβάσει δύο βαθμίδες αντί για μία.
Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν το ΧΑ «παίρνει ανάσες» μετά τη μεγάλη ανοδική διαδρομή που έφερε τον ΓΔ στα υψηλά τεσσεράμισυ ετών. Με αυξημένο όγκο συναλλαγών οι δύο βασικοί δείκτες υποχώρησαν σήμερα, αλλά οι ποσοστιαίες απώλειες ήταν περιορισμένες.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε 0,58% τερματίζοντας στις 889,81 μονάδες. Ο FTASE25 έχασε 0,42%, στις 2.208 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,38%, γύρισε στο -2,86% και έκλεισε με οριακή θετική μεταβολή +0,08%. Πρώτη η Attica Bank με +3%. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς +0,4%, Alpha και Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Eurobank -0,5% και Τρ. Ελλάδος -0,3%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips μόνο 5 μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο καταγράφοντας μικρά κέρδη. ΑΔΜΗΕ +2%, Σαράντης +1,2%, Φουρλής +1%, Ελλάκτωρ +0,7%, Coca –Cola +0,3%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Cenergy -2,7%, ΔΕΗ -2,6%, Motor Oil -2,3% , Μυτιληναίος -1,8%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ -1,5%.