Πολιτική

Απαισιοδοξία στο ΧΑ για αξιολόγηση-QE


Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, κσθώς εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση ότι  κι αυτή η αξιολόγηση θα γίνει σίριαλ μακράς διάρκειας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν η ένταξη της χώρας στο QE και οι εκταμιεύσεις δόσεων. Η προοπτική νέων εμπλοκών και μιάς μακράς περιόδου αβεβαιότητας με πολλαπλές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και στις πολιτικές εξελίξεις, καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Εκτιμώντας ότι το ρίσκο αυξάνεται, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και οι ελάχιστοι μεμονωμένοι που έχουν απομείνει στο ΧΑ, προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Οι ρευστοποιήσεις οδηγούν τα blue chips  στο κόκκινο και όλους τους δείκτες σε πτωτική τροχιά.

Μετά από τρεις εβδομάδες "αργόσυρτης" ανοδικής κίνησης το ΧΑ αλλάζει κατεύθυνση και μπαίνει σε τροχιά διόρθωσης. Την Παρασκευή όλοι οι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά χωρίς την παραμικρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση. Η αγορά φάνηκε ότι "καταθέτει τα όπλα", αποδεχόμενη το σενάριο αρνητικών εξελίξεων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι επόμενες συνεδριάσεις αυτής της  εβδομάδας, κατά τις οποίες θα φανεί αν υπάρχουν ακόμη "αντοχές και υπομονή", ώσπου να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές προβλέπουν ένα 15ήμερο μεταβλητότητας και διακυμάνσεων με πτωτική κατεύθυνση. Εκτιμούν πάντως ότι η καθοδική κίνηση θα είναι αργή και οι συνολικές απώλειες περιορισμένες.

Στο επίκεντρο της προσοχής  και σε ρόλο βαρόμετρου της αγοράς θα παραμείνουν τα τραπεζικά χαρτιά.

Σήμερα δέχονται ισχυρές πιέσεις και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 3,70%Πειραιώς -4,7%, Εθνική -4,3%, Eurobank -4,2%, Alpha -2,6%, Αττικής -5%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,60%% στις 641 μονάδες. Βρίσκεται λοιπόν ακριβώς στα όρια της περιοχής στήριξης - σε σημείο όπου θα κριθεί αν θα ακολουθήσει πορεία διόρθωσης ή θα ξεκινήσει νέο κύκλο ανάκαμψης.

  Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 1,60% στις 1.718,5 μονάδες. Ε

Από τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οριακά σε θετικό έδαφος βρίσκονται μόνον τα ΕΛΠΕ και ο Σαράντης (+0,4%).Ττις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΤΕΝΕΡΓΑ, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ (-2,3%).

Βιοχάλκο και Jumbo -5,4%, ΔΕΗ -3,7%, Σαράντης -3,5%, Ελλάκτωρ  -3,4%, ΕΛΠΕ -2,9%, Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,3%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις