Οικονομία

Απάτη - μαμούθ 2,2 δισ. στον ΦΠΑ!


Εντοπίστηκαν 12 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ένας τραπεζίτης, 5 προφυλακίστηκαν- Εμπλέκονται 15 εταιρείες με «πλοκάμια» σε Ελλάδα και Κύπρο

Απάτη πρωτοφανών διαστάσεων στον τομέα του ΦΠΑ εντόπισε και διερευνά η Εισαγγελία της Ε.Ε. βάζοντας στο στόχαστρο κύκλωμα το οποίο είχε απλώσει δίχτυα σε 30 χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η υπόθεση έχει την κωδική ονομασία Admiral και στο πλαίσιο της έρευνας έχουν εντοπιστεί 12 ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και ένας τραπεζίτης, εκ των οποίων οι 5 έχουν προφυλακιστεί, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται 15 εταιρείες με «πλοκάμια» εντός και εκτός ΕΕ.

Πρόκειται για την απάτη τύπου «Καρουζέλ» σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, μετακινούνται εντός των χωρών της ΕΕ, χωρίς να καταβάλλεται ΦΠΑ και κάποια στιγμή, η εταιρεία που υποχρεούται να καταβάλλει τον ΦΠΑ, εξαφανίζεται.

Η ζημιά είναι διπλή, καθώς εκτός των άλλων, ορισμένες εταιρείες του κυκλώματος έχουν λάβει και επιστροφή ΦΠΑ, από τον ΦΠΑ που τελικά δεν αποδόθηκε ποτέ!

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Πόρτο (Πορτογαλία) κατέθεσε κατηγορητήριο κατά 12 υπόπτων (οι 5 είναι προφυλακισμένοι) και 15 εταιρειών, μετά από έρευνα για ένα τεράστιο διασυνοριακό σύστημα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που εκτείνεται σε περισσότερες από 30 χώρες, με την κωδική ονομασία Admiral.

Οι κατηγορούμενοι είναι 10 Πορτογάλοι και 2 Γάλλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, με βάση την πώληση ηλεκτρονικών ειδών, η οποία θεωρείται ότι διέπραξε διάφορα αδικήματα διακεκριμένης φορολογικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ενεργητικής και παθητικής διαφθοράς του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ 2016 και 2022.

Από την έρευνα έως τώρα εντοπίστηκαν να εμπλέκονται 14 εταιρείες εγγεγραμμένες στην Πορτογαλία και μία στην Κύπρο.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν δίκτυο εταιρειών για να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ κατά την εμπορία ηλεκτρονικών συσκευών, χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις.

Το δίκτυο εκμεταλλεύτηκε τους κανόνες της ΕΕ για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών του, καθώς αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας μια αλυσίδα εμπόρων που δεν εκπλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης, κατηγορούνται για διοχέτευση των παράνομων κερδών σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για να προσομοιώσουν την εγκληματική προέλευση των κερδών, επένδυσαν επίσης σε ακίνητα και στην πώληση προϊόντων πολυτελείας στην ΕΕ, συγκεντρώνοντας περιουσίες στην πορεία.

Για να ξεφύγουν από τον προληπτικό έλεγχο της διακίνησης του μαύρου χρήματος, βοηθήθηκαν από τραπεζικό στέλεχος, το οποίο τους διευκόλυνε στο ξέπλυμα χρήματος.

Η εκτιμώμενη ζημιά μόνο στην Πορτογαλία ανέρχεται σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκτιμώμενες απώλειες για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τους εθνικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ΕΕ που δραστηριοποιήθηκε η Admiral, εκτιμάται σε 2,2 δισ. ευρώ!

Το ποσό των απωλειών αφορά μόνο στον ΦΠΑ, που σημαίνει ότι η αξία των αγαθών που διακινήθηκαν έφτασαν σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Και η Ελλάδα στους ύποπτους

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εγκληματικές δραστηριότητες του Admiral εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες και συγκεκριμένα  Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Πολωνία και Σουηδία.

Η εμβέλεια επεκτάθηκε σε χώρες εκτός ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, της Κίνας, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ, του Μαυρίκιου, της Σερβίας, των Σεϋχελλών, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμη, πέρυσι τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, διεξήγαγε ταυτόχρονα ερευνητικά μέτρα σε Βέλγιο, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 αναζητήσεων.

9.000 εταιρείες!

Για να φτάσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, οι διωκτικές Αρχές (Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, Europol, Eurojust) ερεύνησαν ένα δίκτυο εταιρειών στην Πορτογαλία και 9.000 άλλων εταιρειών, ενώ ανέκριναν περισσότερα από 600 άτομα που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

Τέλος, στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελικών αρχών, κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 59 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα:

  • 19 ακίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 46 εκατ. ευρώ.
  • 26 αυτοκίνητα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.
  • Πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
  • Πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • 26 ρολόγια πολυτελείας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.
  • 41 κοσμήματα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 48.000 ευρώ.
  • 23 τεμάχια επώνυμων προϊόντων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 90 000 ευρώ.
  • Μετοχές σε εταιρείες αξίας 520.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα