Χρηστικά

Η ΑΑΔΕ τσίμπησε 97 «εξαφανισμένους» εμπόρους (πίνακας)


Το ποσοστό της παραβατικότητας ανέρχεται στο 84% επί των υποθέσεων που ελέγχθηκαν - Σε άνθιση η «υψηλή φοροδιαφυγή»

Παραγωγική αποδεικνύεται η διαδικασία εντοπισμού από την Εφορία «εξαφανισμένων εμπόρων», οι οποίοι διαπράττουν μεγάλες απάτες, βασικά με τον ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον περασμένο Ιούνιο εντοπίστηκαν άλλοι 11 επιτήδειοι, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές εντόπισαν συνολικά 97 άτομα, των οποίων απενεργοποίησε τα ΑΦΜ.

Αναλυτικότερα, στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων  (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 116 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμη 114 έρευνες.

Από τις 116 που ελέγχθηκαν, στις 97 εντοπίστηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και κυρίως στον τομέα της απάτης στον ΦΠΑ, απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ τους, ενώ τους καταλογίστηκαν υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το ποσοστό της παραβατικότητας ανέρχεται στο 84% (επί των υποθέσεων που ελέγχθηκαν), ενώ το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθε σε 21,65 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 16 ΑΦΜ τον Ιανουάριο, 21 τον Φεβρουάριο, 24 τον Μάρτιο, 11 τον Απρίλιο, 14 τον Μάιο και 11 τον Ιούνιο.

Αυτά αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έχουν τον χαρακτηρισμό από την ΑΑΔΕ των «εξαφανισμένων εμπόρων».

Σημειώνεται ότι σε ολόκληρο το 2020 οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ είχαν εντοπίσει συνολικά 144 παραβάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας στις οποίες πάγωσαν τα ΑΦΜ, ενώ φέτος φαίνεται πως η «υψηλή φοροδιαφυγή» είτε γνωρίζει ιδιαίτερη… άνθιση είτε έχουν εξελιχθεί οι ελεγκτικές αρχές και είναι πιο αποτελεσματικές, αφού μόνο στο α΄ εξάμηνο εντοπίστηκαν 97.

Τι είναι οι «εξαφανισμένοι έμποροι»

Η συνηθισμένη πρακτική της απάτης στην οποία επιδίδονται οι «εξαφανισμένοι έμποροι» είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά εισάγονται από τρίτη χώρα και ξεκινούν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι του ιδίου κυκλώματος και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Φυσικά, εκτός από ΦΠΑ, δεν πληρώνεει ούτε φόρο εισοδήματος και ενδεχομένως ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Η διαδικασία απενεργοποίησης ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

  • Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη 
  • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή
  • Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  • Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.

Οι συνέπειες

Οι φορολογούμενοι των οποίων απενεργοποιείται το ΑΦΜ τους, δεν μπορούν:

  • να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
  • να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
  • να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
  • να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
  • να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  • να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
  • να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
  • να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.
  • να λάβουν φορολογική ενημερότητα
  • να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
  • να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

apates_fpa

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα