Ενα εντυπωσιακό μινι-ράλι βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο, κόντρα στην αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, εν μέσω πανδημίας πληθωριστικής απειλής και αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων. Το January effect έχει πάρει σάρκα και οστά και ο ΓΔ σημείωσε σήμερα υψηλό 7ετίας(!) υπερβαίνοντας τις 950 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί, φρέσκο χρήμα εισρέει στην αγορά, ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει.
Θετικές ενδείξεις για τη δυναμική και τις βραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αυξανόμενος ημερήσιος τζίρος, που ανήλθε σήμερα σε 113,3 εκατ. ευρώ. Προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης δημιουργεί και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στα call auction, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν μείνει πίσω μέχρι εκείνη την ώρα.
Νέο "ποιοτικό" στοιχείο στην αγορά η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών σε μετοχές μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών, που αναδύονται ξαφνικά στο προσκήνιο, προσελκύοντας επενδυτές και επίδοξους κερδοσκόπους.
Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, εν αναμονή “μηνυμάτων “ από την Fed για την πορεία των επιτοκίων και την ανάσχεση του πληθωρισμού. Κατά 0,55% ενισχύεται ο DAX, στο +1% ο βρετανικός FTSE-100, άνοδο 0,45% σημειώνει αυτή την ώρα ο Dow Jones. .
Ωθηση στο ΧΑ δίνουν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων που βλέπουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στις προοπτικές των τραπεζών και στα μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και και αναλυτές εκφράζουν αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, εκτιμώντας ότι μετά την κατάκτηση των 950 μονάδων και των υψηλών 7ετίας, η εν εξελίξει ανοδική κίνηση μπορεί οδηγήσει τον ΓΔ στην περιοχή των 1.000 μονάδων, αλλάζοντας άρδην το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές στο χρηματιστήριο, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια και εγχώριους αποταμιευτές.
Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το χρηματιστηριακό κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, την πορεία των επιτοκίων και τους ρυθμούς επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα, υπό τη διαρκή απειλή του πληθωρισμού.
Παράλληλα όμως, σημαντική παράμετρος θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου η έξαρση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της εξαντλούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν πολλούς κλάδους.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch την Παρασκευή, που θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η αγορά αποκτά δυναμική και μπορεί να συνεχίσει σε ανοδική κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα μέχρι τις 952,32 μονάδες (+1,89%) και τερμάτισε στις 950,38%, σημειώνοντας άνοδο 1,69%. Στις 7 συνεδριάσεις του τρέχοντοςέτους κερδίζει συνολικά 6,39%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,66%, κλείνοντας στις 2.298,83 μονάδες. Αλμα +2,60% πραγματοποίησε ο FT40M των mid caps,
Οι τραπεζικές μετοχές έμειναν αρχικά πίσω στην κούρσα και ο κλαδικός τους δείκτης βρέθηκε το πρωι οριακά στο κόκκινο. Ανακάμπτοντας σταδιακά και με ένα γρήγορο άλμα στο κλείσιμο, τερμάτισε +1,10%. Alpha Bank +2%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος +1%, Eurobank +0,6%, Πειραιώς +0,2%.
Με θετικό πρόσημο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, εξαιρουμένης της Coca-Cola (-0,7%). Στην πρώτη θέη τα Jumbo με +5%. Ακολούθησαν Quest +4%, ΕλβάλΧαλκόρ +3,8%, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,6%, Τιτάν +3,2%, Μυτιληναίος +2,8%, Μotor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΠΑΠ +2,6%, ΑΔΜΗΕ +2,4%.
Στα mid caps Φουρλής +6,2%, Παπουτσάνης +6%, Intracom +5,5%, Intralot +4,3%, Ολυμπιακή Τεχνική +3,7%, Πλαστικά Θράκης +3,5%, Cenergy +3,1%, ΕΧΑΕ +2,9%.
Στη μικρομεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεγάλη άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Βιοτέρ +11,6%, CPI +10%, Centric +9,6%, ΑΝΕΚ +9,1%, Δρομέας +8%, Μοτοδυναμική +5,4%, ΕΚΤΕΡ +4,8%, ΚΛΜ +4,3%, Ξυλεμπορία +3,4%.