Πολιτική

Brexit: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, εκτιμά ο Γιούνκερ


Για πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ χαιρετίζοντας ωστόσο την χθεσινή διευκρινιστική ομιλία της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τ. Μέι. Όπως είπε ο Γιούνκερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι της επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν «εχθρική διάθεση». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ είπε ότι μίλησε με την Μέι και χαιρέτισε τη σαφήνεια των δηλώσεών της, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

Λίγο νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει το παν για να επιτευχθεί μια «ισορροπημένη» λύση. «Από την πλευρά μου, θα κάνω τα πάντα ώστε αυτή η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μια ισορροπημένη λύση, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας» είπε μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Διαβάστε: Πως θα γίνει το Brexit. Το βρετανικό σχέδιο

«Χαιρετίζω τις διευκρινίσεις της κας Μέι, όμως της είπα χθες το βράδυ ότι μια ομιλία δεν πυροδοτεί τις διαπραγματεύσεις» με την ΕΕ, υπογράμμισε. «Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (σ.σ. της Συνθήκης της Λισαβόνας) θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους 27 εταίρους τους και για την ΕΕ στο σύνολό της», υπενθύμισε.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Γιούνκερ στην ομιλία που εκφώνησε την Τρίτη η Τερέζα Μέι σχετικά με τους στόχους του Λονδίνου στη μελλοντική διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι επιθυμεί μια «δίκαιη» συμφωνία για τους Βρετανούς. Επανέλαβε όμως ότι το καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ μετά την αποχώρησή του θα πρέπει να είναι «αναγκαστικά κατώτερο» από αυτό που απολάμβανε ως πλήρες μέλος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ. στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Γιούνκερ ο Μούσκατ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν αντιλήφθηκε κάποια «απειλή» στην προειδοποίηση της Μέι ότι η λήψη τυχόν τιμωρητικών μέτρων εκ μέρους των Βρυξελλών θα βλάψει την ΕΕ. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν άκουσε μια «κήρυξη πολέμου» στην ΕΕ από τη Βρετανία. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αποφασιστικότητα της Μέι να εγκαταλείψει η χώρα της την ενιαία αγορά ήταν μια «μάλλον θετική εξέλιξη», διαβεβαιώνοντας ότι και οι άλλες χώρες-μέλη είναι της άποψης ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά δεν θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από την αρχή της ελεύθερης κυκλκοφορίας των προσώπων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις