Χρηστικά

Δεν μειώνεται στη 10ετία η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ!


Τα νομοθετικά τρυκ που προωθεί το υπ. Εργασίας προκειμένου να ακυρώσει  την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με νέα αντισυνταγματική διάταξη, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διατηρήσει «ζωντανά» τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ηλικίας άνω των 10 ετών, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ορίζει ότι αυτά παραγράφονται στη 10ετία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη δεκαετία θα παραγραφούν μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, θα προβλέπει επίσης, ότι δεν θα παραγραφούν οι βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις και εξυπηρετούνται ή οι οφειλέτες δεν έχουν διακόψει την πληρωμή των δόσεων.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, που δείχνει να αγνοεί ή να παρερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ είναι να αποφευχθεί η παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ ύψους άνω των 26 δισ. ευρώ, αφού τόσα είναι τα χρέη που έχουν ηλικία άνω των 10 ετών.

Βέβαια, αρκεί μια προσφυγή κάποιου οφειλέτη, για να ακυρωθεί η διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η επίμαχη διάταξη

Η υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.

Μάλιστα, η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που κηρύχθηκε αντισυνταγματική, είναι η παράγραφος 1 του άρθρου 95 του ν. 4387/2016, η οποία προβλέπει: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκεινται σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται στις ήδη παραγεγραμμένες, κατά τις ισχύουσες κατά την έναρξης ισχύος του παρόντος διατάξεις, απαιτήσεις. Η παραγραφή των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης αλλά δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ορίζεται εικοσαετής και άρχεται από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.».

26 δισ. ευρώ τα παλαιά χρέη

Με τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι τα χρέη που θα σβηστούν λόγω παρέλευσης 10ετίας, να περιοριστούν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου ΅Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το ύψος των χρεών που είναι άνω της δεκαετίας, ανέρχονται σε 26,3 δισ. ευρώ.

Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, από τα 43,43 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο ανέρχονται τα χρέη προς το ΚΕΑΟ, το 60,6%, ή 26,33 δισ. ευρώ, αφορούν σε οφειλές που έχουν δημιουργηθεί το 2012 και σε προηγούμενα χρόνια. Τα οποία με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να πάψουν να αναζητούνται.

Όμως, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι εάν παραγραφούν τα χρέη των 26 δισ. ευρώ, τότε θα καταρρεύσει ο ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι από αυτά δεν εισπράττεται σχεδόν τίποτα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα