Οικονομία

ΔΝΤ: Πληθωριστικός εφιάλτης έως το 2023 – «Σεισμός» στην εφοδιαστική αλυσίδα


Δυσοίωνες προβλέψεις για εδραίωση επί μακρόν των πληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη, που θα συνεχιστούν με ένταση και το 2023, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια από τις γενεσιουργές αιτίες για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα μείζονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προέκυψαν στα χρόνια της πανδημίας και προκάλεσαν ισχυρές ανατιμήσεις αγαθώς και υπηρεσιών, δεν πρόκειται, σύμφωνα με το Ταμείο, να εξομαλυνθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται απαισιόδοξο, εκτιμώντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα ιδιότυπο πληθωριστικό σπιράλ, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με την… αναγκαιότητα αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν προτίθεται να ακολουθήσει, προς ώρας, το παράδειγμα της Fed που θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι βραχύβιου χαρακτήρα.

Το ΔΝΤ έχει άλλη…άποψη,  ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και απορρέει από την έκθεση του Ταμείου, είναι η πρότασή του για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ, να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται στις αυξήσεις κατώτατων μισθών,  επιδομάτων κτλ.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Ταμείου και καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, τη ζημιά που προξένησαν στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα αξεπέραστα όπως αποδεικνύονται προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ηβιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, το φθινόπωρο του 2021, θα ήταν περίπου 6% υψηλότερη χωρίς τους περιορισμούς στην προσφορά. Επίσης με βάση την ιστορική συσχέτιση μεταξύ της μεταποίησης και της συνολικής παραγωγής εκτιμάται πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα ήταν περίπου 2 τοις εκατό υψηλότερο, ποσοστό  ισοδύναμο με την αξία ανάπτυξης ενός έτους σε κανονικές προ-πανδημικές περιόδους για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν ραγδαία καθώς οι χρόνοι παράδοσης έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ – πυροδοτώντας μια συζήτηση για τον πληθωρισμό και την πορεία της νομισματικής πολιτικής».
Συμφωνα με το ΔΝΤ οι περιορισμοί της προσφοράς αλλά και η ισχυρή ζήτηση, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην τροφοδότηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού στη ζώνη του ευρώ.  Η συμμετοχή της βιομηχανίας στη συνιστώσα του πληθωρισμού των τιμών παραγωγού,  ήταν περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με το διάστημα πριν από την πανδημία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021.

 Επίσης οι διαταραχές του εφοδιασμού είχαν μικρότερο αντίκτυπο στις βασικές τιμές καταναλωτή (τον πληθωρισμό εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα