Μετά από πέντε ημέρες ανόδου που πρόσθεσε 12% στον τραπεζικό δείκτη, τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και το χρηματιστήριο βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης.
Μεταβλητότητα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Συρία και ενόψει τελικής έκβασης των διεργασιών για το Brexit.
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις μικρού εύρους, χωρίς σαφή τάση. Αυτή την ώρα ο ΓΔ έχει ανακάμψει καλύπτοντας τις απώλειες, ενώ ο τραπεζικός παραμένει στο κόκκινο.
Είναι ένα τεστ αντοχών και δυναμικής, που η έκβαση του θα κρίνει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η αγορά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δείκτες προσέγγισαν τις τελευταίες μέρες περιοχές σημαντικών αντιστάσεων, όπου ήταν αναμενόμενο ότι η ανοδική κίνηση μπορεί να ανακοπεί.
Σημαντικές παράμετροι για τη διαμόρφωση κλίματος είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια και τα «μηνύματα» από τις Βρυξέλλες όσον αφορά το προσχέδιο Προϋπολογισμού και τις δυνατότητες υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις.
Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικό πρόσημο στους δείκτες, που πήραν όμως γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται το τελευταίο ημίωρο στο τραπεζικό ταμπλό, όπου οι απώλειες έχουν περιορισθεί.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά +0,21% και γύρισε στη συνέχεια στο -0,49%. Τώρα έχει ανακάμψει και σημειώνει κέρδη 0,15% στις 859,5 μονάδες, με οριακή μεταβολή -0,08%.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται οριακά σε θετικό έδαφος, με +0,05% στις 2.138,6 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,61% και τώρα έχει ανακάμψει, παραμένοντας όμως σε αρνητικό έδαφος με απώλειες περίπου 0,50%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,5%). Eurobank, Alpha και Πειραιώς -0,7%, Εθνική -0,4%.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Τιτάν, ΟΠΑΠ και Cenergy +1,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ +0,7%, Μυτιληναίος και Aegean +0,5%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil και ΔΕΗ -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ -0,3%.
Στα mid caps ξεωρίζουν ο Ικτίνος (+6,3%) και οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη (Ιντρακάτ και Intralot +4%, Κέκροψ +3,8%).