Ελλάδα

ΕΑΕΕ: Ταχύτερες και περισσότερες αποφάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης


Ταχύτερες και περισσότερες αποφάσεις ώστε να ενισχυθεί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, από το βήμα του 24ου Insurance & Reinsurance Meeting 2024 που πραγματοποιείται στην Ύδρα.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη του συνεδρίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διορθώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και για να παρέχει στους πολίτες τις υπηρεσίες που χρειάζονται και γι' αυτόν τον λόγο είναι σε επικοινωνία με την ασφαλιστική αγορά.

«Δεν λέμε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό που λέμε είναι ότι είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και να αποκαταστήσουμε τις όποιες στρεβλώσεις και αδικίες υπάρχουν», σημείωσε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει κενό προστασίας αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να το μειώσει σταδιακά. «Είμαστε εδώ για περισσότερες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις» τόνισε και στη συνέχεια μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η ανάπτυξη του ΤΕΚΑ, η θεσμοθέτηση κινήτρου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών και η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ, αλλά και για την πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που στρέφει τους πολίτες προς τις συντάξεις και όχι προς το εφάπαξ, καθώς και στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να επωφεληθούν τόσο οι ασθενείς όσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου επεσήμανε ότι καμία επένδυση, κανένα μεγάλο έργο, δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της ασφάλισης και συμπλήρωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ασφαλιστικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, ειδικά στους τομείς των φυσικών καταστροφών, στο συνταξιοδοτικό και στον τομέα της υγείας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αν η Πολιτεία επιβάλλει μόνο φόρους και δεν δίνει κίνητρα, το αποτέλεσμα θα είναι η πολύ χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη».

Πάντως, όπως ανέφερε, γίνεται μία προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση από την κυβέρνηση αλλά χρειάζονται ταχύτερες και περισσότερες αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το κίνητρο 10% στον ΕΝΦΙΑ κατοικιών που καλύπτονται έναντι φυσικών καταστροφών ήταν πολύ σημαντική για να στείλει μήνυμα και, φυσικά, οφέλησε 290.000 πολίτες που αξιοποίησαν το μέτρο, αλλά η αγορά ελπίζει το ύψος του κινήτρου να αυξηθεί.

Επίσης μίλησε και για τη νομοθεσία που αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών υψηλότερο των 2 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι το όριο θα πρέπει να μειωθεί στο 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επεσήμανε ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο και το θεσμικό πλαίσιο για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία εκτιμώνται στις 550.000.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα