Διεθνή

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο Μεξικάνος βαρόνος El Chapo;


Έντονες είναι οι διεργασίες αναφορικά με την πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ του Μεξικάνου Joaquín "El Chapo" Guzman, επικεφαλής στο πανίσχυρο καρτέλ ναρκωτικών. καρτέλ Σιναλόα, που ήταν επί χρόνια ο πλέον καταζητούμενος επικεφαλής συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος έως ότου συνελήφθη από το Σώμα Πεζοναυτών του Μεξικού τον Φεβρουάριο του 2014. Η θεαματική απόδρασή του μέσω μιας υπόγειας στοάς τον περασμένο Ιούλιο ντρόπιασε την κυβέρνηση. Οι αρχές τον συνέλαβαν ξανά τον Ιανουάριο, και ο πρόεδρος Enrique Peña Nieto ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή του κάνει βήματα για να προχωρήσει στην έκδοσή του το συντομότερο.

Ο J. Guzman κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εμπορία ναρκωτικών, απαγωγές και ανθρωποκτονίες από τις αρχές διαφόρων πόλεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Σικάγου, του Μαϊάμι και της Νέας Υόρκης.

Οι συνήγοροι του πανίσχυρου αφεντικού σημειώνουν πως θα ήταν παράνομη η έκδοση του καθώς το νομικό καθεστώς βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση από τις μεξικάνικες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές που έχουν γνώση της κατάστασης σημειώνουν πρόκειται για μια απόφαση που είναι περισσότερο πολιτική

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις