Εξαντλείται ο χρόνος για προώθηση του μεταρρυθμιστικού σκέλους του προγράμματος, χωρίς να υπάρχουν στον ορίζοντα μεγάλες πιθανότητες για ψήφιση των νομοσχεδίων για αποκρατικοποίηση της Cyta και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Στις 14 Απριλίου η βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της ενόψει των βουλευτικών εκλογών Μάιου και το ΔΗΚΟ, που κρατά το κλειδί στην ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, εκτιμά ότι ο χρόνος που απομένει δεν αρκεί.
Με δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «άφησε στο παρά – πέντε της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, σημαντικά, περίπλοκα και ευαίσθητα νομοσχέδια».
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος σήμερα ενημερώνει την επιτροπή οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου για το κυπριακό πρόγραμμα, απέστειλε πρόσφατα κατεπείγουσα επιστολή στον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ζητώντας να ψηφιστούν 21 νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις.
Δύο από αυτά αφορούν την αποκρατικοποίηση της Cyta και άλλα έξι τη μεταρρύθμιση του δημοσίου. Το τελευταίο περιλαμβάνει αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων και αυτοματοποίηση των μισθολογικών αυξήσεων, ώστε να μην υπερβαίνουν τον ονομαστικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Ο κ. Γεωργιάδης, που θεωρεί δεδομένη την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, προειδοποιεί ότι αν δεν εκπληρωθεί το προαπαιτούμενου για τη Cyta και δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντας και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους.
Οι διεθνείς οίκοι αναμένεται να αξιολογήσουν την Κύπρο τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο και οι κυπριακές αρχές ευελπιστούν ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προωθήσει όλα αυτά τα νομοσχέδια εν μέσω του προγράμματος προσαρμογής και όχι να καλείται σήμερα η βουλή να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», απαντά ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών.
«Στην πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Παπαδοπουλος, «η κυβέρνηση για λόγους που η ίδια έκρινε σωστούς άφησε όλα τα νομοσχέδια, στο παρά- πέντε, ενδεχομένως σκόπιμα. Πρακτικά σήμερα είναι αδύνατον να περάσουν όλα αυτά τα νομοσχέδια εντός δύο μηνών. Θα τα προωθήσουμε στο μέτρο το δυνατόν»
Αναφερόμενος στην ουσία των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι υπάρχουν προτάσεις της κυβέρνησης που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν και άλλες που θα πρέπει να τύχουν εκτενούς συζήτησης.
Όπως αναφέρει το stockwatch, o πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ξεπουλήματος, κατά την έκφραση του, κρατικής περιουσίας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του ΔΗΚΟ, έναντι της αντίδρασης των εργαζομένων κατά τη αποκρατικοποίησης της Cyta.
«Η άποψη μου είναι ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει η πρόταση της κυβέρνησης. Δεν έχουμε πειστεί ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Διευκρίνισε ότι ο ίδιος τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισης των ημικρατικών οργανισμών και σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας σε περίοδο κρίσης είναι η σωστή μέθοδος για να κερδίσουμε όφελος για τους κύπριους φορολογούμενους».
Η επιτροπή οικονομικών της βουλής, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, θα εξετάσει εντός της βδομάδας ως προτεραιότητα το νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων.
«Η εξέταση του προέχει διότι αν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν περάσει από την ολομέλεια της βουλής η Κύπρος θα κληθεί να πληρώσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Υγεία
Νευροεπιστήμη: Πώς οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, να προκαλούν συναισθήματα και να διαμορφώνουν τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η σύνθετη σύνδεση μεταξύ γλώσσας και συναισθημάτων β ...