Υγεία

Απογευματινά χειρουργεία: Ένα ακόμη βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας τα μέτρα Γεωργιάδη


Σε περίπου 10 ημέρες θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, όπως γνωστοποίησε μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,  σήμερα το πρωί. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΔΗΝ επαναλαμβάνει πως 6.000 συμβασιούχοι σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση νοσοκομείων απολύονται για να πάρουν τη θέση τους... πανάκριβοι εργολάβοι.

Η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ, με στόχο να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και με το βλέμμα στα «υψηλά εισοδήματα».

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Αδ. Γεωργιάδης: «Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα και βλέπει ότι επειδή ο χρόνος αναμονής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες επιλέγει να πάει σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και κάνει επέμβαση». Έτσι, ο υπουργός Υγείας προωθεί την επί πληρωμή απογευματινή λειτουργία χειρουργείων του ΕΣΥ, δημιουργώντας λίστες «δύο ταχυτήτων» των ασθενών. Τα «υψηλά εισοδήματα» θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα και με το αζημίωτο, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα θα περιμένουν επί μήνες στην...ουρά.

«Τα λεφτά που θα πληρώνει αυτός που θα πληρώνει το απογευματινό χειρουργείο θα κατανέμονται σύμφωνα με το κόστος κάθε χειρουργείου», σημείωσε. «Η κάθε ιατρική πράξη είναι σήμερα απολύτως με ακρίβεια ευρώ κοστολογημένη. Αυτά ήδη γίνονται στα πρωινά χειρουργεία. Η διαφορά είναι ότι θα πληρώνει και τα απογευματινά χειρουργεία. Με τη διαφορά πια δεν πληρώνει μόνο ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια ιδιωτική ασφάλεια» και πρόσθεσε πως «είναι μια μεταρρύθμιση που θα τους κάνει όλους ευχαριστημένους».

Τα απογευματινά χειρουργεία της κυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελούν ακόμα ένα δείγμα γραφής για την περαιτέρω υποβάθμιση της Υγείας. Όπως έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πληρωμή του νοσηλίου θα γίνεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και της ιατρικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Η είσοδος των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ είναι η παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία ούτε με το αναγκαίο προσωπικό ούτε με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ολο αυτό είναι το όχημα για την εφαρμογή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, διείσδυση των ΣΔΙΤ, ομηρία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Αποτελεί εγγύηση για ένα ακόμα πιο ταξικό σύστημα Υγείας. Στα απογευματινά χειρουργεία θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων προκειμένου να απελευθερώνονται θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα