Διεθνή

Ένα βήμα πριν την έκδοση ο Τζούλιαν Ασάνζ


Η απόφαση της Δευτέρας του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να μην εξετάσει την υπόθεση της έκδοσής του επισφραγίστηκε με το πόρισμα ότι δεν «εγείρει εύλογο νομικό θέμα». Ήταν ένα γερό χτύπημα για τον δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ καθώς δεν απομένουν πολλές νομικές διέξοδοι. Τώρα, ο φάκελος περνά στα χέρια της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία θα αποφασίσει για το μέλλον του.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ δήλωσαν μετά την απόφαση ότι «είναι απογοητευμένοι που χάθηκε η ευκαιρία να εξεταστούν όλα τα στοιχεία από το Ανώτατο Δικαστήριο». Τώρα έχουν τέσσερις εβδομάδες μέχρι να υποβάλλουν ότι στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους με στόχο να «πείσουν» την Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει υπέρ τους.

Η τελευταία νομική ευκαιρία του Ασάνζ

Αν αυτό δεν συμβεί, μπορεί η υπεράσπιση του Ασάνζ να αμφισβητήσει την απόφαση της Πατέλ με δικαστικό έλεγχο. Τι σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά ένας δικαστής να εξετάσει τη νομιμότητα των διαδικασιών και της απόφασης ενός δημόσιου φορέα. Αν κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ο ιδρυτής των WikiLeaks θα κερδίσει τον πολυπόθητο για αυτόν χρόνο και την ελπίδα να δημιουργηθούν νέα νομικά επιχειρήματα που θα ανατρέψουν την απόφαση της έκδοσης.

Η απόφαση ανετράπη 11 μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2021, από τους ανώτερους δικαστές Λόρδο Μπέρνετ και Λόρδο Χολρόιντ, οι οποίοι αποδέχτηκαν τις διαβεβαιώσεις των αμερικανικών αρχών ότι δεν θα κρατήσουν τον Ασάνζ στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο και μάλιστα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στη γενέτειρά του Αυστραλία ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Τον Ιανουάριο του 2022 το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court) έδωσε το δικαίωμα έφεσης προς το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) της χώρας, όμως μόλις χθες δεν έγινε δεκτή.

Επισημαίνεται, ότι ο 50χρονος Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος διώκεται από τις αμερικανικές αρχές με 18 κατηγορίες, θα παντρευτεί στις 23 Μαρτίου την σύντροφό του Στέλλα Μόρις μέσα στις βρετανικές φυλακές Μπέλμαρς όπου και κρατείται.

Τον Ιανουάριο του 2021 η περιφερειακή δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ αποφάσισε να μπλοκάρει τη διαδικασίας έκδοσης του Ασάνζ, με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες κράτησης του στην Αμερική θα τον οδηγούσαν στην αυτοκτονία και την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα το απέτρεπαν.

Πηγή DW

Η δικαστική περιπέτεια της έκδοσης

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα