Προσβλέποντας σε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις σχεδιάζουν φιλόδοξα επενδυτικά projects σε πολλούς κλάδους – από τον τουρισμός και την πληροφορικά, έως τα τρόφιμα και τη μεταλλουργία.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική, θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.
Όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, για την επόμενη πενταετία προγραμματίζονται συνολικές επενδύσεις 16 δισ. ευρώ από εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου. Οι σχεδιασμοί τους έχουν γνωστοποιηθεί στον ΣΕΒ και έχουν δημοσιοποιηθεί επίσης μέσω των εκθέσεων που συνοδεύουν τους ισολογισμούς τους.
Όμως, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αν και τα 16 δισ. φαίνονται εντυπωσιακό μέγεθος, δεν αρκούν για να αντισταθμισθεί και να καλυφθεί το επενδυτικό κενό των χρόνων της κρίσης – ούτε πολύ περισσότερο για να καλύψει η χώρα την υστέρηση από εταίρους και εμπορικούς ανταγωνιστές της.
Γι αυτό, πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τόνισε ο κ. Φέσσας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις 100 δισ. στην επόμενη 5ετία.
Κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΒ, σημαντική παράμετρος για την προώθηση σχεδίων και την υλοποίηση επενδύσεων από εγχώριες επιχειρήσεις θα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν αρκεί όμως η αύξηση των χορηγήσεων από τις ελληνικές τράπεζες: Οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν στη διεθνή χρηματαγορά προς άντληση φθηνών κεφαλαίων και χρηματοδότησης για επενδύσεις.
Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία, θα διευκολύνει αυτή την προσπάθεια. Το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση μεγάλωναποκρατικοποιήσεων
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι έχουν γίνει ορισμένες, που πιστώνονται στα θετικά της κυβέρνησης. Υπάρχουν όμως κι άλλες σημαντικές που έχουν «βαλτώσει « - όπως της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ – ή απλώς καθυστερούν.