Διεθνή

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Το πυρηνικό ζήτημα δεν μπορει να διευθετηθεί «σε 72 ώρες»


Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσα σε λίγες ημέρες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, την ώρα που Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δηλώνουν πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις του στους New York Times από το Νέο Δελχί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι «εξαιρετικά τεχνικές» και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν «σε 72 ώρες σε μια γωνιά του τραπεζιού».

Ο Ρούμπιο ζήτησε παράλληλα την άμεση επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα από το Ιράν, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις» γύρω από τον εμπλουτισμό ουρανίου, τα αποθέματα υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει περίοδο περίπου 60 ημερών, ενώ υποστήριξε ότι «επτά ή οκτώ χώρες της περιοχής» στηρίζουν τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις