Πρόταση που θα παρείχε στο Ιράν οικονομικά κίνητρα ύψους έως και 30 δισ. δολαρίων, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου και τη στροφή προς ένα αμιγώς πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN και πηγές με γνώση των διεργασιών.
Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και την παροχή βοήθειας από περιφερειακές χώρες για την ανάπτυξη πολιτικής πυρηνικής ενέργειας. Αν υλοποιούνταν, θα συνιστούσε σημαντική ανατροπή στην πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 (JCPOA) επικρίνοντας σφοδρά την άρση των κυρώσεων και την οικονομική ενίσχυση του ιρανικού καθεστώτος.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν η πρόταση αυτή θα προχωρήσει ή αν έχουν υπάρξει επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social το βράδυ της Παρασκευής, ο Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γνώση του σχεδίου, κάνοντας λόγο για «γελοία ιδέα» και «ακόμη μία απάτη των ψευδών ειδήσεων». «Ποτέ δεν άκουσα για κάτι τέτοιο», έγραψε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης κυρώσεων, ωστόσο, μετά από δηλώσεις του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, περί νίκης επί του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει οποιοδήποτε σχέδιο διευκόλυνσης.
«Γιατί να πει τόσο ανόητα και ψευδώς ο αποκαλούμενος "Ανώτατος Ηγέτης" του Ιράν ότι νίκησε στον πόλεμο με το Ισραήλ, όταν ξέρει ότι αυτό είναι ψέμα;» έγραψε σε άλλη ανάρτηση, προσθέτοντας: «Δούλευα πάνω στην πιθανή άρση κυρώσεων — πράγμα που θα έδινε στο Ιράν μια ευκαιρία για πλήρη και ταχεία ανάκαμψη. Αλλά αντί γι’ αυτό, εισπράττω δηλώσεις μίσους και αηδίας».
Σε τηλεοπτική του ομιλία την Πέμπτη, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία ήταν η νικήτρια» και ότι «έδωσε χαστούκι στο πρόσωπο της Αμερικής», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης αυτής της ενέργειας στο μέλλον.
Παρά την ένταση, ο Τραμπ υποστήριξε αργότερα ότι η ιρανική πλευρά εξακολουθεί να επιδιώκει συνάντηση μαζί του. «Θέλουν να με συναντήσουν και θα το κάνουμε σύντομα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα. «Μην νομίζετε ότι οι κυρώσεις τους εμποδίζουν να κάνουν οτιδήποτε. Δεν νομίζετε ότι θέλουν να με συναντήσουν; Δεν είναι χαζοί».
Το αν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποια επίσημη διαπραγμάτευση παραμένει άγνωστο. Οι αντιφάσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την αμερικανική στάση καταδεικνύουν την εύθραυστη φύση των διπλωματικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων.