Ελλάδα

Βουλή: Εισήχθη προς επεξεργασία το ν/σ για τον Τελωνειακό Κώδικα - Τι περιέχει


Με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Κώτσηρα, να μιλά για μεταρρύθμιση που κωδικοποιεί την τελωνειακή νομοθεσία, προσαρμόζοντάς την στα σύγχρονα δεδομένα και ενισχύει την ψηφιοποίηση η οποία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρεμπορίας και όλων των συναφών αδικημάτων και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για την φιλοσοφία του νομοθετήματος και επιμέρους φορολογικές και λοιπές ρυθμίσεις του, εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για τον "Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα κ.α διατάξεις και συνταξιοδοτικές διατάξεις".

"Όσο εξελίσσεται το έγκλημα, πρέπει και η Πολιτεία να φροντίζει να φτιάχνει αυτές τις δομές και νομοθετικά και κανονιστικά και επιχειρησιακά, προκειμένου να μπορεί να το καταπολεμά. Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια από την ΑΑΔΕ τα τελευταία πολλά χρόνια, προκειμένου να μπορέσει επιχειρησιακά να ενισχυθεί για να αντιμετωπιστεί ένα πολυσύνθετο φαινόμενο" τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός. Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται: Απλοποίηση και επιτάχυνση των τελωνειακών διαδικασιών, βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις τελωνειακές αρχές, μείωση του διοικητικού βάρους, εξοικονόμηση κόστους και χρόνου για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, καθώς και το προσωπικό των τελωνείων και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των τελωνειακών ελέγχων, πάταξη φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τα οποία στερούν εκ των πραγμάτων πολύτιμους πόρους από τα δημόσια ταμεία και από τον ελληνικό λαό. Επισήμανε ότι στόχευση, επίσης, όλων αυτών των διατάξεων είναι ότι η διαφάνεια και η ασφάλεια των εμπορικών συναλλαγών είναι επίσης μία σημαντική στόχευση.

Σημείωσε επίσης ότι "παράλληλα με αυτήν τη δομική μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο λειτουργικό και ευρωπαϊκά συμβατό τελωνειακό σύστημα" έρχεται επιπροσθέτως μία προσπάθεια με φορολογικές διατάξεις, σημαντικού κοινωνικού αποτυπώματος: Να λυθούν ζητήματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα, να βελτιωθεί η καθημερινότητα πολλών κατηγοριών συμπολιτών μας, να ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε αιτήματα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, να αποκατασταθούν στρεβλώσεις, να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή, να δοθούν κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και να ενισχυθεί η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Κώτσηρας, ανέφερε ενδεικτικά στις προβλέψεις για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, την ρύθμιση οφειλών για τους πληγέντες από τον Ντάνιελ, την θεσμοθέτηση ενός απλού πλαισίου φορολόγησης των πλανόδιων λαχειοπωλών, την φορολογική εξομοίωση του εισοδήματος που αποκτούν οι ναυτικοί που υπηρετούν σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής, καθώς και τα κίνητρα για επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού και ακόμη στην απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης, σε περιπτώσεις δωρεών ή αγορών από εθελοντικά Σωματεία και Οργανώσεις. Ακόμη ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την υγιή επιχειρηματικότητα και προσέλκυση επενδύσεων, το "επιχειρείν" την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την "ορθολογική, συντεταγμένη και οριζόντια" καταγραφή δεδομένων για τα ακίνητα. Ακόμη αναφέρθηκε στις διατάξεις για: ηλεκτρονική κοινοποίηση Πράξεων επιβολής προστίμων, διευκόλυνση της δυνατότητας διεύρυνσης του ωραρίου της λειτουργίας των τελωνείων, ψηφιοποίηση της διαδικασίας εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών, τα κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αυστηροποίηση ποινών για αδικήματα λαθρεμπορίου, την επέκταση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού, την πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα και άλλων διωκτικών Αρχών για αλληλένδετη ανταλλαγή πληροφοριών με τις διωκτικές Αρχές, ειδικά σε σύνθετα εγκλήματα, όπως είναι το λαθρεμπόριο που έχει διασυνοριακή έκφανση. Επίσης: το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορίας εμπορευματοκιβωτίων, την αύξηση των προστίμων για περιπτώσεις, κατά τις οποίες μεταφέρονται εμπορεύματα χωρίς παραστατικά, καθώς και φορολογικές διατάξεις, όπως είναι η εξαίρεση του υπολογισμού του εισοδήματος από μισθωτή εργασία της παροχής του εργοδότη προς τον εργαζόμενο για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας του εργαζόμενου ή συγγενικού του προσώπου, "μια βαθιά δηλαδή κοινωνική ρύθμιση", όπως είπε .

"Είναι, λοιπόν, μια προσπάθεια, σε συνέχεια μιας συνεπούς κατεύθυνσης που έχει η ελληνική Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, για τη διαμόρφωση ενός κράτους πιο αποτελεσματικού, πιο ψηφιακού, πιο δίκαιου και το οποίο να είναι σε αντιστοιχία με τις τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, για τα επόμενα χρόνια" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Θεσπίζεται η υποχρεωτική καταβολή μισθωμάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού, σε περίπτωση εκμίσθωσης κατοικίας που δεν προορίζεται για επαγγελματική δραστηριότητα και αφορά διάταξη του άρθρου 210.

Η σύσταση Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων εντός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Α.Α.Δ.Ε., άρθρο 217, που είναι πάγιο αίτημα των Ενώσεων Ιδιοκτητών.

Η υποχρεωτική αποδοχή άμεσων πληρωμών από λογαριασμό σε λογαριασμό μέσω διασυνδεδεμένων τερματικών POS στις λιανικές συναλλαγές, η πρόσβαση της Α.Α.Δ.Ε. σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, του γνωστού μας ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου κατόπιν της επεξεργασίας τους να αξιοποιηθούν για τη διενέργεια των σχετικών πληρωμών και ελέγχων από την Α.Α.Δ.Ε. και σταδιακή απορρόφηση του Οργανισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή με αξιοποίηση των δεδομένων αυτών, άρθρο 252.

Μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Α.Α.Δ.Ε., άρθρο 254, όπου προβλέπεται η διατήρηση των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων και η διατήρηση της ιδιότητας τους ως ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου που λαμβάνει παραγγελίες προκαταρκτικών εξετάσεων με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπό την εποπτεία καθοδήγησης και συντονισμού του Προϊστάμενου Εισαγγελέα του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, άρθρο 254.

Επίσης, δεδομένου ότι μέχρι τις 31/7/2025 λήγει η αναστολή καταβολής και είσπραξης βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών, ρυθμισμένων και μη, παρέχεται η δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση οφειλής 72 δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών και των ασφαλιστικών και των φορολογικών, πάλι ρυθμισμένων και μη, σε οφειλέτες που επηρεάσθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και τη θαλάσσια ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο, άρθρα 256 και 257.

Προβλέπονται, επίσης, ευεργετικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για συγγενείς ενστόλων που απεβίωσαν σε υπηρεσία ή ένεκα αυτής, άρθρο 269, όπου προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων επιλέξει την καταβολή της σύνταξης του θανόντος ο έτερος γονέας λαμβάνει το ποσό του εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος μειωμένο κατά 50%, ενώ σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων επιλέξει την καταβολή του εφάπαξ, καταβάλλεται η σύνταξη στον έτερο γονέα στα 2,5 δέκατα (2,5/10) της σύνταξης που θα ελάμβανε ο θανών, ενώ σε περίπτωση που οι γονείς του αποβιώσαντος έχουν επίσης αποβιώσει και αυτός έχει αδέλφια που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, το εφάπαξ βοήθημα καταβάλλεται σε αυτά σε ισόποσα μέρη.

Συμπερασματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου συγκεντρώνει και επανακαθορίζει με συγκεκριμένες διατάξεις το σύνολο του Τελωνειακού Κώδικα, ο οποίος έχρηζε επικαιροποίησης, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα λειτουργίας της αγοράς και της διακίνησης προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπα και πριν, και τον νέο περιβάλλοντα δασμών που διαμορφώνεται παγκοσμίως.

Καθορίζονται πλήθος φορολογικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων που έχρηζαν τροποποιήσεων και βελτιώσεων, με σαφές θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως περιέγραψα σε πολλές από τις διατάξεις στις οποίες αναφέρθηκα".

Τα κόμματα

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην διάταξη για την ενσωμάτωση του Σ.Δ.Ο.Ε. στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και στην ρύθμιση για την μεταφορά των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, εκφράζοντας επιφυλάξεις και ερωτήματα και κάνοντας λόγο για ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου υπό την ίδια σκέπη.

"Είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιλέγεται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΔΟΕ, αντιθέτως ολοκληρώνεται η διαδικασία αποδυνάμωσής του, η οποία ξεκίνησε το 2016, όταν θεσπίστηκε η ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή. Δυστυχώς, οι πρακτικές εξελίξεις των δέκα ετών που μεσολάβησαν, έχουν επιβεβαιώσει τις έντονες αντιρρήσεις που από την αρχή εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης να καταστήσει την πανίσχυρη ΑΑΔΕ "Υπερυπουργείο" που τελικά κοντεύει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες από το Υπουργείο Οικονομικών. Λαμβάνουμε υπόψη όλα τα Υπομνήματα εργαζομένων με τεκμηρίωση για σειρά εσωτερικών ζητημάτων. Η υπόθεση διαφθοράς στο Τελωνείο Πειραιά που είδε το φως της δημοσιότητας, δεν υπήρξε αποτέλεσμα ελέγχου της ΑΑΔΕ, αλλά αποτέλεσμα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει προβληματισμός για την προτεραιοποίηση των υποθέσεων προς έλεγχο από την ΑΑΔΕ. Για την αδυναμία ελέγχου των μεγάλων υποθέσεων, καθώς έχουν αποδυναμωθεί οι συγχωνευθείσες Υπηρεσίες ελέγχου, με μείωση προσωπικού ελεγκτών. Συνεπώς, υπάρχουν μείζονα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της ΑΑΔΕ, πέρα από τα νούμερα που οφείλονται στον επίμονο πληθωρισμό και στη συμμόρφωση σε δια νόμου ψηφιοποιήσεις διαδικασιών. Με απλά λόγια, δεν είναι μια Αρχή που λειτουργεί "ρολόι", ώστε ό,τι "πονάει" στη Χώρα να το "κόβουμε" και να της το δίνουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, είπε ότι στην αίθουσα που βρίσκεται η δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ "κρύβεται το μυστικό και αυτού του νομοσχεδίου" διότι η ουσία αυτού που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι η κωδικοποίηση η αυτονόητη της νομοθεσίας για τον τελωνειακό έλεγχο, αλλά, όπως είπε, τα άρθρα για την πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το άρθρο της "κατάργησης" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος". Υποστήριξε ότι ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ δηλώνει άγνοια γι΄ αυτήν την πρόθεσή σας, για τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, μ΄αυτό το άρθρο που ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αγροτικές επιδοτήσεις χωρίς εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου. Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση, που από την Ευρώπη εγκαλείται και ελέγχεται για διαφθορά, καταργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, τόνισε ότι μίλησε για ένα "δύσκολο" νομοσχέδιο που όμως "κινείται σε κάποιες συγκεκριμένες ράγες" και διατηρεί και τη συνέχεια νόμων κάνοντας διευκρινίσεις που έχουνε ψηφίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στο προηγούμενο διάστημα. Προσέθεσε ότι ότι δεν έρχεται να λύσει τίποτα για τα λαϊκά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σήμερα, αντιθέτως έρχεται να τους φορτώσει νέα βάρη, να διευκολύνει το κεφάλαιο, τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια στην κίνηση των προϊόντων τους, των εμπορευμάτων τους, αλλά και να συγκαλύψει, να κρύψει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις έτσι ώστε να μη βγαίνουν στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα όλες αυτές οι επιλογές, οι πολιτικές και οι διευκολύνσεις στο κεφάλαιο. Μετά την απαρίθμηση διατάξεων του νομοσχεδίου που το ΚΚΕ επικρίνει ως "αντιλαϊκές" ανέφερε ότι "εκείνο που φαίνεται είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος εχθρικό για το λαό, που δεν έρχεται να λύσει προβλήματα, να ικανοποιήσει ανάγκες και να φέρει το λαό στο προσκήνιο, αλλά προσπαθεί και κάνει ό,τι μπορεί να τον κρατάει στο περιθώριο, να του μειώνει τον ελεύθερο χρόνο που τρέχει πίσω από ψηφιακούς λαβύρινθους…".

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό εκτός από την προβληματική του δομή και τις νέες ρυθμίσεις που ενισχύουν την κρατική επιτήρηση επιβαρύνουν ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και υποβαθμίζουν τη φορολογική δικαιοσύνη υπονομεύοντας τις αρχές της αναλογικότητας, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, συνοδεύεται από μια θεσμικά επισφαλή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΑΑΔΕ. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη ρύθμισης για τη διαλειτουργικότητα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόσβαση στα δεδομένα του, και μίλησε για "ανησυχητική αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ μέσω της υπαγωγής του στις δομές και τις κατευθύνσεις της ΑΑΔΕ".

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια ως Υπουργείο, να ξαναεξεταστεί η ΑΑΔΕ και η αυτονομία της και προσέθεσε ότι αυτή ήταν έμπνευση του κ. Βαρουφάκη, "δεν ήταν κάτι που το είχαν ζητήσει οι Θεσμοί, παρά ο κ. Βαρουφάκης θεώρησε στη διαπραγμάτευση δίνω παίρνω, ότι θα μπορούσαμε να δώσουμε κάτι που δεν είχαν ζητήσει οι Θεσμοί, την αυτονομία της ΑΑΔΕ". Προσέθεσε δε, ότι ο ίδιος ως υπουργός, "δυσκολεύτηκε απ' αυτή την αυτονομία, όχι γιατί ήθελε να συνεχίσει την πρακτική παλαιότερων υπουργών, όπου κάνανε παρεμβάσεις στους ελέγχους, αλλά για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής".

Ακόμη είπε ότι στο νομοσχέδιο κομμάτι του Τελωνειακού Κώδικα είναι οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, το αλκοόλ και τα καπνικά προϊόντα και επισήμανε ότι "η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων. Η παρούσα κωδικοποίηση δεν κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό". Μίλησε επίσης για "κατάργηση" του ΣΔΟΕ ενώ η κυβέρνηση έλεγε στους εργαζόμενους μέχρι πριν από ένα μήνα ότι θα υπάρχει αναβάθμισή του και υποστήριξε πως πρόκειται για ένα βήμα μείωσης της ελεγκτικής δυνατότητας της κυβέρνησης.

Ο ειδικός αγορητής της "Νίκης", Ανδρέας Βορρύλας, επισήμανε ότι νέος Τελωνειακός Κώδικας περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις, που είναι αποσπασματικές και ανεπαρκείς, όπως οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά η κλίμακα φόρου των μισθωμάτων και ειδικότερα να μειωθούν οι συντελεστές για χαμηλά εισοδήματα και όσον αφορά την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ είπε πως πρόκειται για μία εντελώς λανθασμένη απόφαση, αφού η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει ένα αντικείμενο εντελώς άσχετο με τη βασική αποστολή της ενώ για τη μεταφορά του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ σημείωσε ότι συνιστά θεσμική και λειτουργική οπισθοδρόμηση.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο 271 άρθρων και τόνισε ότι "επειδή υπάρχει μία εμφανής αγωνία να περάσει αυτός ο Κώδικας από τη Βουλή, μαζί με όλα όσα η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θέλει να νομοθετήσει, εν μέσω μιας κατάστασης, η οποία δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή αποφάσισε να προσκολλήσει ένα δεύτερο νομοσχέδιο". Ακόμη ο κ. Καζαμίας εξέφρασε τη διαφωνία του για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ λέγοντας ότι γίνεται "για να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο που είναι μέρος μιας γενικότερης πολιτικής συγκάλυψης αυτού του τεράστιου σκανδάλου" καθώς και με την ρύθμιση για το ΣΔΟΕ.

Απαντήσεις του υφυπουργού

"Εάν άκουγε κάποιος τη συζήτηση αυτή ουδέτερα και άκουγε τις αιτιάσεις κάποιων Εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως των δύο Κομμάτων, τα οποία συμμετείχαν με τις τωρινές τους, ας πούμε, μορφολογικές διαστάσεις στην διακυβέρνηση 2015-2019. Θα νόμιζε ότι φεύγει κάτι ανεξάρτητο και πηγαίνει στην Κυβέρνηση και πηγαίνει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εμείς μεταφέρουμε κάτι, το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία συστάθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με τον Διοικητή που υπήρχε από τότε και αυτό το ονομάζουν ότι δήθεν εμείς επιλέγουμε την υποβάθμιση και τη θεσμική μη κατοχύρωση του Σ.Δ.Ο.Ε.", απάντησε σχετικώς με το ΣΔΟΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, και ανέγνωσε την επίμαχη διάταξη. Σύμφωνα με αυτή:

«Η Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταφέρεται, την 6η.10.2025, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων, προσωπικού, αρχείων, περιουσιακών στοιχείων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. των οποίων οι οργανικές θέσεις και αρμοδιότητες περιέρχονται στην Α.Α.Δ.Ε., διατηρούν την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου και λαμβάνουν παραγγελίες προκαταρκτικών εξετάσεων, τελώντας σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπό την εποπτεία, καθοδήγηση και συντονισμό των ενεργειών τους, από τον Προϊστάμενο Εισαγγελέα του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, χωρίς να εφαρμόζεται σε αυτούς η παράγραφος 3 του άρθρου 35 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι εκκρεμείς παραγγελίες προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν αναλάβει οι ως άνω υπάλληλοι μεταφέρονται χωρίς άλλη διαδικασία στην Α.Α.Δ.Ε..».

Προσέθεσε επίσης ότι οι έλεγχοι του Ελληνικού Κράτους ενοποιούνται είτε αφορούν το οικονομικό έγκλημα είτε το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή και πλέον θα υπάρχει ένα ενοποιημένο σύστημα αδιάβλητο από την Α.Α.Δ.Ε., που έχει την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό, για να υπάρχει ταχύτητα στον έλεγχο, σε μια πολυδιάστατη διαδικασία. "Είναι δεδομένο ότι η πολυδιάσπαση σε σύνθετες συνθήκες για την καταπολέμηση ειδικά όλων αυτών των σύνθετων εγκλημάτων, λειτουργεί πολλές φορές διαφορετικά και το να τα υπάγουμε, να υπαχθούν σε μία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι ένα βήμα ενοποίησης, η οποία θα συνδράμει, θα βοηθήσει πραγματικά στο να υπάρχει καλύτερος έλεγχος" είπε.

Σχετικώς με την διάταξη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι είναι η πρώτη κίνηση που γίνεται για να υπάρχει πρόσβαση από την ΑΑΔΕ και έρχεται σε συνέχεια αυτών που έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι "θέλουμε να θωρακίσουμε θεσμικά το σύνολο αυτής της διαδικασίας, η οποία πράγματι δεν πέτυχε".

"Έχουμε διαπιστώσει οι ίδιοι το πρόβλημα αυτό. Επίσης, είναι δεδομένο ότι είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει δομικά χαρακτηριστικά για να είμαστε ειλικρινείς και αυτή είναι η πρώτη κίνηση. Στόχος μας, λοιπόν, είναι ένα σύγχρονο τελωνειακό σύστημα, μια κωδικοποιημένη νομοθεσία, μια διαφανής ελεγκτική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα υπαγόμενη κατά το δυνατόν περισσότερο σε ανεξάρτητους φορείς προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε τα επόμενα χρόνια με πολύ πιο αισιόδοξο τρόπο. Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια μετά τις κλειστές τράπεζες το 2015 και τα 60 ευρώ που έπαιρναν οι Έλληνες πολίτες πριν κάποια χρόνια, που κάποιοι θέλουν να τα επαναφέρουν στη συζήτηση σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο θεσμικά κατοχυρωμένο και δημοσιονομικά άρτιο περιβάλλον. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Προφανώς και δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Προφανώς και δεν έχουμε γίνει οικονομικός παράδεισος και οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα και πρέπει να είμαστε κοντά τους" κατέληξε ο κ. Κώτσηρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Βουλή