Σταδιακή αλλαγή παρουσιάζει το σκηνικό του καιρού από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι χάνουν σημαντικό μέρος της έντασής τους και ο υδράργυρος παίρνει την ανηφόρα.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου της ΕΡΤnews Αναστασίας Τυράσκη, οι ενισχυμένοι άνεμοι θα περιοριστούν κυρίως στο Καρπάθιο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν προοδευτικά. Η Δευτέρα ξεκινά με βοριάδες έως 5 μποφόρ στο Ανατολικό Αιγαίο και ριπές που θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, πριν υποχωρήσουν αισθητά.
Παράλληλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές από 30 έως 34 βαθμούς, ενώ στα ηπειρωτικά θα αγγίξει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ο καιρός θα είναι αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Η αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή για τη Δευτέρα
Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπεται γενικά καλός καιρός με πρόσκαιρη συννεφιά και τοπικούς όμβρους στα ορεινά, ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 18 έως 34 βαθμούς. Στα δυτικά —από τα νησιά του Ιονίου έως την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο— ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά τις θερμές ώρες και τη θερμοκρασία να φτάνει τους 33 και κατά τόπους τους 35 βαθμούς.
Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 36 βαθμούς, με λίγες νεφώσεις στα ορεινά. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως τους 33-34 βαθμούς.
Στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα αναμένεται αίθριος καιρός με εξασθενούντες βοριάδες και θερμοκρασίες έως 34 βαθμούς. Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με το θερμόμετρο έως τους 34 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης καλός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά και μέγιστη τιμή τους 33 βαθμούς.
Η εξέλιξη του καιρού μέχρι την Πέμπτη
Την Τρίτη 18 Αυγούστου η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, φτάνοντας τους 31 με 35 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς. Στα βόρεια, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης θα αναπτυχθούν νεφώσεις από το μεσημέρι, προκαλώντας τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και στα νότια δυτικοί έως 5 μποφόρ.
Την Τετάρτη 19 Αυγούστου αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή στα βορειοανατολικά με τοπικές βροχές, πριν ο καιρός βελτιωθεί γρήγορα.
Την Τετάρτη, στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθούν οι καλές καιρικές συνθήκες, με λίγες νεφώσεις το πρωί στο νότιο Αιγαίο και το μεσημέρι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.
Την Πέμπτη 20 Αυγούστου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά το απόγευμα. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα αγγίξουν τα 6 και πιθανώς τοπικά τα 7 μποφόρ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στη θερμοκρασία.