Ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Βηθλεέμ και τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας το σχέδιο Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο της Βηθλεέμ, Maher Canahuati, τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Yussef Dorkhom, και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φάμελλος καταδίκασε ρητά το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για «γενοκτονία και λιμό στη Γάζα», καθώς και τον «νέο σχέδιο εποικισμού στη Δυτική Όχθη».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επίλυση της κρίσης, η οποία περιλαμβάνει:
-
Άμεση εκεχειρία.
-
Διακοπή της γενοκτονίας στη Γάζα και του εποικισμού στη Δυτική Όχθη.
-
Άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, με τη στήριξη της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
-
Επιτήρηση της εκεχειρίας και επιστροφή των ομήρων.
-
Άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Κριτική σε κυβέρνηση και ΕΕ
Ο κ. Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική την καθυστέρηση του κ. Μητσοτάκη» να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ζήτησε να προσκληθεί ο πρόεδρος Αμπάς στη Βουλή και να υπάρξει ένα «τρίγωνο» ανθρωπιστικής βοήθειας με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου. Τέλος, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ισραήλ και να διοργανώσει μια διάσκεψη για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρωτοβουλία της Ελλάδας.