Αγορές

Επιστρέφει η εκλογική αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο


H επιφυλακτικότητα και ο προβληματισμός για τις μετεκλογικές εξελίξεις δίνουν πάλι τον τόνο στο χρηματιστήριο, που σημείωσε σημαντική 'άνοδο τις προηγούμενες εβδομάδες, παίρνοντας ώθηση από τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προσδοκίες για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια περιορίζουν τις κινήσεις τους, εστιάζοντας στις μετεκλογικές εξελίξεις, καθώς θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι κοινοβουλευτική αυτοδυναμία δεν πρόκειται να προκύψει ούτε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου και μιά μικρή διορθωτική κίνηση εκτόνωσης, το ΧΑ βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών. Συναλλακτική άπνοια επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση και οι δείκτες κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο. Σε χαμηλά επίπεδα ο ημερήσιος τζίρος (50,7 εκατ. ευρώ), ένδειξη αδράνειας  των περισσότερων funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, όπου τα βραχυχρόνια κέρδη είναι σημαντικά και αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις υπό τον φόβο περαιτέρω επιδείνωσης του χρηματιστηριακού κλίματος τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδια εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, όπου οι βασικοί δείκτες σημειώνουν οριακές μεταβολές, ισορροπώντας στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής

Ρευστό σκηνικό και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Σημαντικά κέρδη κατέγραφαν το πρωι τα ελληνικά, στον απόηχο της απόφασης της S&P να αναβαθμίσει μόνον το outlook  της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 8 μονάδες βάσης υποχωρούσε η απόδοση του 10ετούς, αλλά στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν.

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά την πορεία του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι πρώτο ζητούμενο είναι τώρα  η σταθεροποίηση και η δημιουργία ισχυρών στηρίξεων στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά οι δείκτες μπήκαν γρήγορα σε τροχιά διολίσθησης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από +0,41% (στις 1.115,9 μονάδες) μέχρι -0,55% (στις 1.101,87. Τερμάτισε στις 1.105,42 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,53%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,55%  κλείνοντας στις 2.680,41 μονάδες. Απώλειες 0,75% υπέστη ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,57% μέχρι -2,65% και τερμάτισε -1,63%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+1,4%). Πειραιώς -3,9%, Alpha -1,8%,  Εθνική και Eurobank -1%, Τρ. Ελλάδος -0,6%,

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ΤΕΝΕΡΓΑ +2,2% (εν αναμονή πώλησης της εταιρείας σε αυστραλιανό fund), Jumbo +1,5%. Σαράντης +1,2%, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,7%, Coca-Cola +0,5%, ΟΠΑΠ +0,4%.

Στον αντίποδα Ελλάκτωρ  -3,3%, Lamda και ΕλβαλΧαλκόρ -2%, Μυτιληναίος και Autohellas -1,7%, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ -1,5%.
Ελλάκτωρ -1,2%, ΕΥΔΑΠ -1%, Βιοχάλκο και ΕλβάΧαλκόρ -0,8%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει η Frigoglass με +3,5% και συναλλαγές 160 χιλ. τμχ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα