Διεθνή

Επίτροπος Ενέργειας: Ο αγωγός Baltic Pipe θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στην άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τα εγκαίνια του Baltic Pipe κατά την τελετή έναρξης αυτού του νέου αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινίασαν η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία στο Goleniów της Πολωνίας. Καθώς η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αυτή η νέα υποδομή θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής ανοίγοντας μια νέα διαδρομή από τη Βόρεια Θάλασσα προς την ΕΕ.

Η Επίτροπος Ενέργειας Kάντρι Σίμσον ανέφερε ότι «ο αγωγός της Βαλτικής είναι ένα βασικό έργο για την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής και το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της πολιτικής της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στον μετριασμό της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

O Baltic Pipe είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος από το 2013 και έχει λάβει περίπου 267 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ μέσω του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF), βοηθώντας στην ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών μελετών (περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ) και των κατασκευαστικών εργασιών (περίπου 215 εκατομμύρια ευρώ). Θα επιτρέψει την εισαγωγή έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία μέσω της Δανίας και τη μεταφορά 3 bcm φυσικού αερίου ετησίως από την Πολωνία στη Δανία. Η έναρξη της μεταφοράς του αερίου έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2022.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα