"Θα πρέπει να σκίσει το πτυχίο του εργατολόγου ο Τάσος Πετρόπουλος, αν δεν πάρει θέση εναντίον της Εθνικής", λένε συνδικαλιστές της τράπεζας, αναφερόμενοι στην πρόθεση της διοίκησης να κόψει τη χρηματοδότηση του λογαριασμού επικούρησης και στις σαφείς νομικές θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, όταν είχε την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής.
Και επειδή τα γραπτά μένουν, οι ίδιοι συνδικαλιστές κρατούν ανά χείρας το τεύχος Ιανουαρίου 2008 της "Τραπεζιτικής" (έκδοση του Συλλόγου), όπου έχουν δημοσιευθεί όλες οι ομιλίες που είχαν εκφωνηθεί σε ημερίδα με θέμα "Εξελίξεις στο Ασφαλιστικό - Παρόν και μέλλον του λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της ΕΤΕ - Ευθύνες και Υποχρεώσεις της ΕΤΕ για την επαρκή χρηματοδότηση του λογαριασμού”.
Σε αυτό το τεύχος, περιλαμβάνεται ενδιαφέρουσα ομιλία του σημερινού υφυπουργού Εργασίας, ο οποίος ήταν ένας από τους εργατολόγους που είχαν γνωμοδοτήσει ότι η Εθνική είχε την υποχρέωση να καλύπτει πλήρως τη χρηματοδότηση του λογαριασμού επικούρησης.
Ειδικότερα, ο κ. Πετρόπουλος έλεγε για το θέμα αυτό τα ακόλουθα:
"Τι τρέχει άραγε και εδώ δημιουργείται ένα θέμα που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στον Πρόεδρο των Συνταξιούχων και λέει «δεν θα πάρουμε συντάξεις το Δεκέμβριο»;
Η δική μας η θέση είναι ότι τέτοιου είδους πρόβλημα δε μπορεί ν’ ανακύπτει, δεν έχει καμία βασιμότητα ένας τέτοιος φόβος διότι η παροχή αυτή όπως θεσμοθετήθηκε από ιδρύσεως του Λογαριασμού Επικούρησης, έχει χαρακτήρα μισθού, είναι μισθός και η εισφορά, είναι και το αντάλλαγμα μισθός, διότι το αντάλλαγμα έρχεται μέσω της εισφοράς που καταβλήθηκε όλα τα προηγούμενα έτη και απ’ τον ίδιο τον εργαζόμενο αλλά και από την Τράπεζα για λογαριασμό του.
Γι αυτό το λόγο ακριβώς ουδέποτε σκέφθηκε η Εθνική Τράπεζα να μειώσει αυτή την παροχή. Μολονότι είχε αυτό το δικαίωμα, να μειώσει την παροχή, ποτέ δεν μείωσε την παροχή, ανεξαρτήτως αν το προέβλεπε αρχικά η σύμβαση που είχε γίνει, διότι περί συμβάσεως πρόκειται, καθώς αυτός ο κανονισμός παροχής των συντάξεων, το Καταστατικό όπως λέγεται, ουδέποτε τέθηκε κατά τον τρόπο τουλάχιστον το νομικό που ξέρουμε ότι εγκρίνονται τα καταστατικά στα Δικαστήρια.
Είναι μια ιδιωτική υπόθεση, είναι μια σύμβαση στην ουσία που εμπεριέχεται στους γενικούς όρους εργασίας. Αυτομάτως λοιπόν, όποιος εργαζόμενος προσλαμβάνεται από την Εθνική Τράπεζα, όλοι αυτοί οι όροι που προβλέπει το Καταστατικό, το λεγόμενο Καταστατικό, εισάγονται στη σφαίρα της ατομικής τους σύμβασης και είναι δικαιώματα από την ίδια του την ατομική σύμβαση και δεν είναι δυνατόν αυτά να μεταβάλλονται χωρίς τουλάχιστον συμφωνία από την πλευρά του Συλλόγου των εργαζόμενων ή με ένα γενικό Σύμφωνο Εργασίας κατά τους όρους του Εργατικού Δικαίου και επομένως μια τέτοια παρέμβαση χωρίς τη συμμετοχή των εργαζόμενων, τη συμφωνία των εργαζόμενων που οδηγεί πολύ περισσότερο σε μειώσεις των δικαιωμάτων ή σε αφαίρεση δικαιωμάτων από όσους προσλήφθηκαν από το 2005, δεν είναι νοητή.
Μ’ αυτή την έννοια λοιπόν, τελειώνω εδώ την παρέμβασή μου με τη θέση ότι δεν έχει εδώ εφαρμογή του άρθρο 11 του Ν. 997/79, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 2084, διότι είναι αυτονόητη η ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας και εκ της συμβάσεως από την αφετηρία ακόμα ισχύος της, αλλά και διότι η ίδια υπαιτίως δημιούργησε λόγους που προκαλούν δυσχέρειες οικονομικές οι οποίες είναι δυσχέρειες όχι δομικές, είναι προσωρινές.
Επομένως με τα κατάλληλα μέτρα όπως ευθύνεται κι όπως οφείλει να παρέμβει, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι διαφορετική, μπορεί να είναι διαφορετική και πράγματι να υπάρχει ισοζύγιο μεταξύ εισφορών και παροχών με την ίδια την ευθύνη που είχε η Εθνική Τράπεζα και την είχε πάντα και με βάση το σκεπτικό που το 1995 προτάχθηκε στη Διοίκησή της και αποφάσισε την τροποποίηση του λεγόμενου Καταστατικού ώστε να καταβάλλεται η παροχή εκ των συντάξιμων αποδοχών".
Προς το παρόν, πάντως, ο κ. Πετρόπουλος έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημόσια για τις αποφάσεις της διοίκησης της Εθνικής να διακόψει από τα τέλη Οκτωβρίου τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Επικούρησης. Ίσως επειδή πρόκειται για μια "ιδιωτική υπόθεση, που δεν αφορά έναν υπουργό", όπως λένε ειρωνικά ορισμένοι συνδικαλιστές.
Τέλος, όπως εύστοχα μας επεσήμανε αναγνώστης μας, στην Ημερίδα του 2008, υπέρ του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ , ως εγγυημένων παροχών, δεν είχε ταχθεί μόνο ο κ. Πετρόπουλος, αλλά και άλλοι έγκριτοι Νομικοί, μεταξύ των οποίων και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος.