Οικονομία

"Έτοιμοι να επιστρέψουν στη Ρωσία" αν αρθούν οι κυρώσεις, οι κολοσσοί της εμπορίας ενέργειας


Οι επικεφαλής ορισμένων εκ των κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών εμπορίας ενέργειας δήλωσαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο επιστροφής στη ρωσική αγορά, εάν αρθούν πλήρως οι κυρώσεις, αν και κάποιοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πόσο σύντομα θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

«Αν οι κυρώσεις χαλαρώσουν με τρόπο που να μας επιτρέπει να επιστρέψουμε, γιατί να μην το κάνουμε; Αυτή είναι η δουλειά μας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Torbjörn Törnqvist, διευθύνων σύμβουλος της Gunvor Group. «Σήμερα δεν κάνουμε τίποτα, γιατί, παρότι υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες, επιλέγουμε να απέχουμε. Αλλά αν αυτές εξαλειφθούν, γιατί να μην επιστρέψουμε;»

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι μεγάλες δυτικές εμπορικές εταιρείες πρώτων υλών είχαν σημαντική παρουσία στη Ρωσία, μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών με εγχώριους παραγωγούς και επενδύσεων σε κομβικά έργα. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι εταιρείες αυτές έχουν μειώσει δραστικά τις συνεργασίες τους, αποσύροντας σταδιακά τη δραστηριότητά τους από το ρωσικό πετρέλαιο και τα μέταλλα, καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν διαδοχικά πακέτα κυρώσεων σε ρωσικές εξαγωγές, παραγωγούς, εμπόρους και τράπεζες.

Οι δηλώσεις που έγιναν στο FT Commodities Global Summit στην Ελβετία δείχνουν πώς ο κλάδος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο. Την Τρίτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αν και το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων.

«Αν οι κυρώσεις αρθούν, θα εξετάσουμε αν υπάρχει ρόλος για εμάς στον τομέα των πρώτων υλών στη Ρωσία», δήλωσε ο Marco Dunand, CEO της Mercuria Energy Group. «Ως εταιρεία είμαστε πιο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, αλλά αν αυτές αρθούν, θα εξετάσουμε σοβαρά αν μπορούμε να προσφέρουμε αξία και να επιστρέψουμε».

Στις αγορές, από το φυσικό αέριο έως το αλουμίνιο, οι επενδυτές αναλύουν το ενδεχόμενο αυξημένων ρωσικών ροών προς την Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών. Ωστόσο, οι επικεφαλής των κορυφαίων εμπορικών οίκων προειδοποίησαν ότι, τόσο η διαδικασία επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας, όσο και η επιστροφή των ρωσικών πρώτων υλών στην αγορά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπουν οι αγορές.

Ο Richard Holtum, CEO της Trafigura Group, επεσήμανε ότι η μεγάλη παρουσία Βρετανών εργαζομένων στην εταιρεία του θα μπορούσε να δυσχεράνει μια επιστροφή στη ρωσική αγορά, εάν οι αμερικανικές κυρώσεις αρθούν, αλλά παραμείνουν άλλοι περιορισμοί. «Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική άρση όλων των κυρώσεων, προτού καν εξετάσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε.

Ο Russell Hardy, επικεφαλής της Vitol Group, δήλωσε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας του «θα εξαρτηθεί προφανώς από τους κανόνες και τους κανονισμούς που θα ισχύουν τη δεδομένη στιγμή», αλλά σημείωσε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας κατάπαυσης πυρός είναι «εξαιρετικά περίπλοκη».

«Ρεαλιστικά, εκτιμούμε ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει ένα ή δύο ακόμη χρόνια, επομένως δεν υπάρχει ανησυχία εντός της εταιρείας για το αν πρέπει να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε. «Ωστόσο, θα μπορούσα να κάνω λάθος και η εξέλιξη να είναι ταχύτερη απ’ ό,τι αναμένεται».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις