Οικονομία

Ευρωζώνη: Στο 2,9% ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο


Στο 2,9% αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat

Στα επίπεδα που είχαν εκτιμηθεί στην προκαταρκτική μέτρηση κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να δείχνουν μία ελαφρώς μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε δομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο μετά το 2,4% του Νοεμβρίου, με μηνιαία αύξηση 0,2% όπως είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά.

Παρομοίως για την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε η προκαταρκτική μέτρηση για ετήσια αύξηση κατά 3,7% με +0,1% στη μηνιαία σύγκριση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στο οποίο εστιάζει η ΕΚΤ ως πιο κατατοπιστική ένδειξη, υποχώρησε μεν στο 3,4% ετησίως από το 3,6%, αλλά με μηνιαία αύξηση 0,5% αντί του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού ανά χώρα ήταν στην Δανία με 0,4% και τις Ιταλία, Βουλγαρία με 0,5%, ενώ οι υψηλότεροι παρατηρήθηκαν στην Τσεχία με 7,6%, την Ρουμανία με 7% και την Σλοβακία με 6,6%.

Στη σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε σε 15 κράτη - μέλη, διατηρήθηκε αμετάβλητος σε ένα και αυξήθηκε σε 11.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα