Σε ταλαιπωρία χωρίς λόγο υποβάλλονται χιλιάδες φορολογούμενοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας, καθώς οι φόροι και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους φορολογικούς ελέγχους ή από διασταυρώσεις, ακυρώνονται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή από τα φορολογικά δικαστήρια.
Δεν πρόκειται για λίγες περιπτώσεις που θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την αστοχία, καθώς το ποσοστό κυμαίνεται πέριξ του 30%. Και όταν ένας στους τρεις ελέγχους έγινε σε λάθος βάση, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία που εφαρμόζουν οι εφοριακοί ελεγκτές.
Το τελικό ποσοστό είναι υψηλότερο, εάν συνυπολογιστούν και οι φορολογούμενοι, που δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, αλλά δικαιώνονται από τα δικαστήρια, όπου προσφεύγουν, εάν χάσουν την υπόθεση στη ΔΕΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2024 εκδικάστηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών 5.420 προσφυγές. Ο αριθμός των αποφάσεων που κάνουν δεκτή την προσφυγή (εν μέρει ή εν όλω) ανήλθε σε 1.668 ή στο 31,1%.
Οι προσφυγές που απορρίφθηκαν είτε άμεσα είτε σιωπηρώς είτε παραιτήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, ανήλθαν σε 3.732 ή στο 68,9% επί του συνόλου των εκδικαζόμενων υποθέσεων.
Από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί, η ΔΕΔ έχει εκδικάσει 89.839 προσφυγές φορολογουμένων. Από αυτούς δικαιώθηκαν μερικώς ή ολικώς με πλήρη διαγραφή των φόρων και των προστίμων, οι 22.241 ή το 24,8%.
Απορρίφθηκαν 67.598 υποθέσεις (ή το 75,2%) και επικυρώθηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα, που είχαν καταλογίσει αρχικά οι ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων.
Η διαδικασία των προσφυγών
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο φορολογούμενος που παραλαμβάνει Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εντός 30 ημερών για να αμφισβητήσει το περιεχόμενό της.
Η ΔΕΔ αποφασίζει επί της ενδικοφανούς προσφυγής εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της. Αν στο ανωτέρω χρονικό διάστημα δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί ο προσφυγών, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί (σιωπηρή απόρριψη).
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος, δεν δικαιωθεί στη ΔΕΔ, έχει τη δυνατότητα προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια. Αν δεν προσφύγει στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια.
Από το 2013 έως και τον περασμένο Οκτώβριο έχουν υποβληθεί στα δικαστήρια 36.076 προσφυγές φορολογουμένων, οι οποίοι δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ.
Το ποσοστό των δικαστικών προσφυγών ως προς το σύνολο των ενδικοφανών προσφυγών που ολοκληρώθηκαν (ρητές αποφάσεις + σιωπηρές απορρίψεις) ανήλθε στο 40,46%.
Επίσης το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου από τους 3.732 φορολογούμενους που έχασαν τις υποθέσεις τους στη ΔΕΔ, οι 1.719 ή το 40,1% προσέφυγε στα φορολογικά δικαστήρια.