Διεθνή

Φρένο διαρκείας στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης


Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνεχίζει την πτωτική της πορεία χωρίς φρένο, ενισχύοντας το σενάριο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την ύφεση. 

Οι βασικοί δείκτες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στην Ευρωζώνη παρέμειναν σε επίπεδα συρρίκνωσης και το Νοέμβριο. Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στο Ισραήλ που έχει επιφέρει αναταράξεις και ανησυχία στην παγκόσμια αγορά, δυσχεραίνουν την κατάσταση αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που «σέρνεται» εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες τον Νοέμβριο από 46,5 τον Οκτώβριο, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έφτασε εδώ και τρία χρόνια.

Επίσης ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνη, βρέθηκε στο 48,2 από 47,8 τον Οκτώβριο.

Η μεταποίηση, σημείο αναφοράς στην οικονομική δραστηριότητα, παραμένει πολύ χαμηλά και σε περιοχή έντονης συρρίκνωσης, με τον σχετικό PMI να αυξάνεται στο 43,8 από 43,4, σημειώνοντας τον 16ο μήνα του κάτω από το όριο των 50 μονάδων. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα