Διεθνή

Γαλλία: Για σύγκρουση συμφερόντων κατηγορείται ο ΓΓ της γαλλικής προεδρίας


Το «δεξί χέρι» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Αλεξίς Κολέρ, κατηγορείται από την οικονομική εισαγγελία για σύγκρουση συμφερόντων, λόγω των δεσμών του με τη ναυτιλιακή εταιρεία MSC.

Ο Κολέρ θα παραμείνει στο πόστο του, παρά την απαγγελία κατηγορίας στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Θεωρείται επίσης «πρόσωπο ενδιαφέροντος» (χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία) για αθέμιτη άσκηση επιρροής σε αυτήν την υπόθεση, που αφορά τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς του με την ιταλοελβετική εταιρεία, την οποία ίδρυσαν και διευθύνουν τα ξαδέλφια της μητέρας του, η οικογένεια Απόντε, όπως είπε ο οικονομικός εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του France info.

Το γραφείο του Μακρόν είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι ο Κολέρ ουδέποτε απέκρυψε τους οικογενειακούς δεσμούς του με την οικογένεια Απόντε.

Η έρευνα ξεκίνησε αφότου η ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς Anticor κατηγόρησε τον Κολέρ για σύγκρουση συμφερόντων, επειδή εργάστηκε για την MSC ανάμεσα σε δύο κυβερνητικές θέσεις που είχε αναλάβει.

Η MSC, που είναι ιδιοκτήτρια κρουαζιερόπλοιων, είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους πελάτες των γαλλικών ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique (πρώην STX France), όπου ναυπηγήθηκε το Queen Mary 2.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η σύγκρουση συμφερόντων αφορά τις δοσοληψίες που είχε ο Κολέρ με την MSC την εποχή που εργαζόταν για την Κρατική Εταιρεία Συμμετοχών (APE), μεταξύ 2012-14 και στη συνέχεια ως συνεργάτης του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών (2014-16). Ο Κολέρ έφυγε από το υπουργείο το 2016, όταν παραιτήθηκε ο Μακρόν και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου ανέλαβε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της MSC. Εννέα μήνες αργότερα παραιτήθηκε για να ενταχθεί στην ομάδα του Μακρόν στο Ελιζέ, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο δικηγόρος του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο Κολέρ αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και είναι βέβαιος πως θα αποδειχθεί η αθωότητά του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις