Αν έκλεινες τα μάτια σου για λίγο παραπάνω από έναν μήνα, ίσως να έχανες όλη τη δράση στη Wall Street. Ο δείκτης Nasdaq, με τη μεγάλη έκθεση σε τεχνολογικές μετοχές, σχεδόν εξάλειψε τις φετινές του απώλειες, καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά στη 90ήμερη εκεχειρία δασμών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα — μια συμφωνία που έριξε συνολικά κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες τους τελωνειακούς φραγμούς.
Οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν σχεδόν οριζόντια, αλλά για τον Dan Ives, αναλυτή της Wedbush και παρατηρητή του κλάδου, ένας είναι ο αδιαμφισβήτητος κερδισμένος από την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων: η Nvidia.
«Αναμφίβολα, η Nvidia», δήλωσε ο Ives στο Yahoo Finance, λίγο πριν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπεράσει και πάλι το ορόσημο των 3 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Κατά τον ίδιο, ο συνδυασμός της ελάφρυνσης των δασμών και της συνεχιζόμενης επενδυτικής φρενίτιδας στην τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει ένα «ονειρικό σενάριο» για τον κορυφαίο προμηθευτή chips στον χώρο της AI.
Η μετοχή της Nvidia σημείωσε άλμα άνω του 5% τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ–Κίνας και συνέχισε ανοδικά και την Τρίτη. Ωστόσο, σε ετήσια βάση παραμένει ακόμα 3% χαμηλότερα.
«Πιστεύω ότι θα καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά», σχολίασε ο Ives, «γιατί υπάρχει μόνο ένα chip στον κόσμο που τροφοδοτεί την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης — και αυτό προέρχεται από τον “νονό της AI”, τον Jensen (Huang) και την Nvidia».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Σαουδική Αραβία μαζί με δεκάδες στελέχη της τεχνολογίας, συμμετέχοντας σε έναν επενδυτικό «μαραθώνιο» υπό την αιγίδα του Προέδρου Τραμπ, στο πλαίσιο του πρώτου μεγάλου ταξιδιού του στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.
Η άνοδος της μετοχής της Nvidia οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραχωρούν στη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη πρόσβαση σε προηγμένα chips τεχνητής νοημοσύνης — μια εξέλιξη που ενισχύει την ικανότητα της χώρας να αποκτά πανίσχυρους ημιαγωγούς.
Την Τρίτη, η Nvidia ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 18.000 chips σε startup τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχεται από το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο.
Οι σκιές πίσω από τα deals: Κίνδυνοι «διαρροής» προς την Κίνα
Ένας πιθανός κίνδυνος από την πώληση τέτοιων εξελιγμένων chips στη Σαουδική Αραβία είναι ότι μπορεί να φτάσουν έμμεσα στην Κίνα, παρακάμπτοντας τους εξαγωγικούς ελέγχους των ΗΠΑ. Παρότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει σφίξει τα «λουριά» όσον αφορά τους περιορισμούς προς την Κίνα, εξετάζεται παράλληλα ένας γενικότερος επανασχεδιασμός του καθεστώτος περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογίας AI.
Ο Brian McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής στην MacroLens, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η ροή τέτοιων προϊόντων. «Είναι απλώς πολύ, πολύ δύσκολο να βάλεις δίχτυ γύρω από αυτά τα πράγματα», σημειώνει. «Οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερα επιμελείς. Έχουν πολύ καλό δίκτυο υπόγειας διακίνησης — όχι μόνο για chips, αλλά για κάθε λογής προϊόν».
Ανεξαρτήτως των θεμάτων εθνικής ασφάλειας, αν η Κίνα μπορεί να αποκτά τέτοια chips έμμεσα, μέσω τρίτων, αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί τελικά ευνοϊκό για τους μετόχους της Nvidia.
«Δεν είναι μόνο η Κίνα το ζήτημα», τονίζει ο Ives. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή μιας δεκαετίας, όπου θα δούμε τρισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος: η Apple
Η Nvidia δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός κολοσσός που επωφελείται από την εμπορική ανακωχή.
Η Apple στην τελευταία της έκθεση αποτελεσμάτων, είχε υπολογίσει ότι οι δασμοί μπορεί να της κοστίσουν έως και 900 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το «αντίξοο μέτωπο» ενδέχεται τώρα να αμβλυνθεί, αν ΗΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε μια πιο μόνιμη μείωση των δασμών.
Ακόμη κι αν οι δασμοί παραμείνουν, ο Lou Basenese, αντιπρόεδρος στρατηγικής στην Prairie Operating Co., δεν ανησυχεί ιδιαίτερα: «Τα 900 εκατομμύρια είναι πραγματικά… απλώς ένα στρογγυλοποιημένο νούμερο» για μια εταιρεία αξίας 3 τρισ. δολαρίων, σχολιάζει με νόημα.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν αίνιγμα
Παρά την αισιοδοξία στις αγορές, ο McCarthy προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τη θεμελιώδη πρόκληση: είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να εξαρτώνται από κινεζικά δίκτυα εφοδιασμού;
«Θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι (πρόθυμες)», λέει. «Και έτσι θα αναγκαστούν να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για να επανασχεδιάσουν τις αλυσίδες τους».
Η Bonnie Glaser, διευθύντρια του προγράμματος Ινδο-Ειρηνικού στο German Marshall Fund, τονίζει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί όντως ανάσα — όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες και των δύο χωρών.
«Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν σταματήσει να φεύγουν από την Κίνα και οι ελλείψεις στις ΗΠΑ ήταν προ των πυλών», λέει. «Άρα αυτή η συμφωνία είναι σαφώς μια νίκη για τους λαούς και των δύο πλευρών».
Παρά τα χαμόγελα, ο Greg Valliere από την AGF Perspectives διατηρεί επιφυλάξεις:
«Χαίρομαι που επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία και που οι αγορές ανέβηκαν, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο πριν λυθεί οριστικά το πρόβλημα».