Χρηστικά

Γιατί τα κλειστά σπίτια δεν βγαίνουν προς πώληση και ενοικίαση


Τα μη κατοικήσιμα και τα προβλήματα με κληρονομικά και συνιδιοκτησίες


Οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις αποδεικνύεται το στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σπασμωδικές κινήσεις και μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Οπως διαπιστώνεται από τον έλεγχο των διαθέσιμων στοιχείων, τα πολυσυζητημένα «800.000 κλειστά» ακίνητα που θα αύξαναν την προσφορά και θα πίεζαν χαμηλότερα τα ενοίκια, δεν είναι όλα κατοικίες. Επιπλέον και αυτά που έχουν δηλωθεί ως κατοικίες, κατά μεγάλο ποσοστό  δεν είναι κατοικήσιμα

Είναι δύσκολο λοιπόν να αξιοποιηθούν και να αποδώσουν τα κίνητρα για το άνοιγμα των συγκεκριμένων κατοικιών και την προσφορά τους για ενοικίαση.

Σε όλη τη χώρα είναι καταγεγραμμένα 794.000 κλειστά ακίνητα, όπως τα καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Δεν καταγράφεται πόσα από αυτά είναι κατοικίες και πόσα μπορούν να κατοικηθούν άμεσα, έστω και με κάποια μικρή ανακαίνιση ή μετά από επισκευές.

Η πλειονότητα αυτών είναι σε χωριά όπου οι ιδιοκτήτες τους έχουν αποβιώσει ή έχουν φύγει για τα αστικά κέντρα και πολλά είναι παρατημένα. Επίσης πολλά εξ αυτών ανήκουν ως συνιδιοκτησία σε πολλούς κληρονόμους, που είναι δύσκολο να  συμφωνήσουν για την εκμετάλλευσή τους και για τον επιμερισμό της δπάνης ανακαίνισης-επισκευών

Στην Αττική

Στην Αττική, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, οι κενές κατοικίες ανέρχονται σε περίπου 255.000, και από αυτές, διαθέσιμες για ενοικίαση είναι 130.500.

Από αυτές, οι 61.000 βρίσκονται στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, ενώ σχεδόν 15.500 είναι τα κενά σπίτια στον νότιο τομέα και στον Πειραιά. Στο βόρειο τομέα της Αττικής βρίσκονται 11.500 κενές κατοικίες και στο δυτικό τομέα περίπου 12.000 σπίτια.

Σημειώνεται ότι και από τις κατοικήσιμες κατοικίες που δηλώνονται ως κενές, δεν είναι βέβαιο, ότι είναι κενές, αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι ενοικιάζονται κρυφά από την εφορία, είτε μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε με μακροχρόνιες μισθώσεις σε «γνωστούς».

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ ετοιμάζει ένα πλαίσιο ελέγχων, με βασικό σημείο διασταύρωσης τις καταναλώσεις στα ρολόγια της ΔΕΗ και του νερού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι το ακίνητο δεν κατοικείται.

Όσοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να βγάλουν ξανά τα ακίνητα στην αγορά προς ενοικίαση, θα έχουν τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

Προϋπόθεση είναι τα ακίνητα αυτά, θα πρέπει να ήταν κλειστά για τρία χρόνια, να έχουν επιφάνεια μέχρι 120 μέτρα, να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για μια τριετία μέχρι το τέλος του 2025 και να ανήκουν σε φυσικό πρόσωπο. Δεν ισχύει η απαλλαγή, για ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Επίσης, απαλλάσσονται από τη φορολογία τα μισθώματα, για τα ακίνητα που είναι ενταγμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και θα ενοικιαστούν μακροχρόνια. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα