Η πολυπόθητη «μεταστροφή» του επιχειρηματικού κλίματος, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, δεν ήρθε. Απλούστατα διότι ήδη από το καλοκαίρι του 2018, η θετική στροφή είχε ήδη επιτευχθεί και η ΝΔ δεν πρόσθεσε κάτι για να την κάνει θετικότερη.
Του Δημήτρη Κοντοφάκα*
Αντιθέτως, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για το επενδυτικό κλίμα όπως π.χ. η αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το Ελληνικό, οι «αρρυθμίες» του Χρηματιστηρίου, οι επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook κ.ά.
Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές εφαρμόζοντας επικοινωνιακό μπαράζ με βασικές αιχμές τη μείωση της φορολογίας, τις επενδύσεις, το Μακεδονικό, την ασφάλεια και το Μάτι. Κάποια από αυτά δεν μπορεί να τα επικαλεστεί πλέον. Ένα από τα θέματα στα οποία μπορεί ακόμα να αναφέρεται είναι οι επενδύσεις. Έτσι βλέπουμε καθημερινά προπαγανδιστικά δημοσιεύματα με στόχο τον απλό πολίτη-ψηφοφόρο που δεν μπορεί, φυσικά, να γνωρίζει την πλήρη πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εξώφυλλο του «Φιλελευθέρου» της 2/10: «Ρεκόρ 11 ετών στο επενδυτικό κλίμα» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος. Σε απλά ελληνικά, ρωτούν σε μια δημοσκόπηση επιλεγμένες κατηγορίες ενδεχόμενων επενδυτών: «Είστε αισιόδοξοι για το επενδυτικό μέλλον;», με τους περισσότερους να απαντούν «ναι». Αυτό στη συνέχεια γίνεται πανηγυρικό πρωτοσέλιδο!
Η κυριότερη όμως απάτη είναι αυτή με τις τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ στο ίδιο φύλλο. Ο χαρακτηρισμός μια επένδυσης ως στρατηγικής, σημαίνει απλώς την έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο να αξιοποιήσει η συγκεκριμένη επένδυση κάποια κίνητρα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντούτοις η «στρατηγική» επένδυση έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πλήρη υλοποίηση, δηλαδή μπορεί να μην αδειοδοτηθεί, να μην εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση και να μην υλοποιηθεί ποτέ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία ιδιωτική επένδυση χαρακτηρισμένη ως «στρατηγική» δεν έχει ολοκληρωθεί από το 2011 έως σήμερα (!) που ισχύει ο θεσμός. Η προηγούμενη κυβέρνηση γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εξαντλούσε τον έλεγχο και επέμενε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μη υλοποίησης μιας επένδυσης. Παρόλα αυτά ενέκρινε 11 επενδύσεις εντός της τετραετίας 2015-2019. Η ΝΔ στην τετραετία 2011-2015 δεν είχε εγκρίνει περισσότερες.
Οι επενδύσεις, μάλιστα, που επικαλείται το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ήταν προετοιμασμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν θέμα χρόνου η έγκρισή τους - εάν εξαιρέσουμε δύο που είτε δεν αποδείκνυαν τη χρηματοδοτική τους επάρκεια είτε είχαν χωροταξικά ζητήματα. Θα εγκρινόταν, λοιπόν, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδικά και με την αρμόζουσα επικοινωνιακή σοβαρότητα. Άντε και με ένα δελτίο τύπου, αλλά όχι και με πανηγυρικό πρωτοσέλιδο! Γιατί άραγε τόσο άγχος στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης;
Μα διότι πολύ σύντομα θα αποδειχθεί έωλο και το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από ιδεοληψία δεν προώθησε τις επενδύσεις, ενώ η ΝΔ θα το πράξει». Ας μην ανησυχούν τόσο τα επικοινωνιακά επιτελεία της ΝΔ, κάποιες επενδύσεις έτσι κι αλλιώς θα γίνουν, το ζητούμενο είναι τι ποιότητας θα είναι αυτές και κυρίως εάν θα έχουν προστιθέμενη αξία και πόση για την ελληνική οικονομία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
*Πρώην συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομική Πολιτικής – ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.