Συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθώς σε νέο γκάλοπ της MRB για λογαριασμό του OPEN το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 17,8% και βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ.
Στην ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,9% εμφανίζοντας οριακή άνοδο, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθοδική πορεία.
Σύμφωνα με τη μέτρηση της εταιρείας, το ενδιαφέρον των πολιτών για τα Τέμπη έπεσε 20 μονάδες και ανέβηκε ξανά στην πρώτη θέση η ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια.
Ειδικότερα, στην αναγωγή επί των έγκυρων καταγράφονται τα εξής ποσοστά:
- ΝΔ 26,9%
- ΣΥΡΙΖΑ 6,6%
- ΠΑΣΟΚ 12,4%
- ΚΚΕ 7,4%
- Ελληνική Λύση 11,3%
- Νίκη 4%
- Πλεύση Ελευθερίας 17,8%
- Φωνή Λογικής 3,7%
- ΜέΡΑ 25 3,3%
- Νέα Αριστερά 2%
- Κίνημα Δημοκρατίας 3,2%
- Άλλο κόμμα 1,4%
Στο ερώτημα Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό οι πολίτες καταγράφονται οι εξής επιδόσεις:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: 21,4%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: 13,2%
- Κυριάκος Βελόπουλος: 5,9%
- Νίκος Ανδρουλάκης: 4,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας: 3,3%
- Γιάνης Βαρουφάκης: 3,2%
- Δημήτρης Νατσιός: 2,1%
- Στέφανος Κασσελάκης: 2,1%
- Σωκράτης Φάμμελος: 2%
- Κανένας: 33,3%
Στην υπόθεση των Τεμπών το σοβαρότερο θέμα, σύμφωνα με τους πολίτες είναι:
- Οι παραλείψεις/αστοχίες/αιτίες που προκάλεσαν το δυστύχημα πριν από το δυστύχημα: 41,2%
- Το ότι πιθανά δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα: 29,6%
- Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν μετά το δυστύχημα από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς: 25,9%
Όσον αφορά την άποψη των πολιτών για τα Τέμπη:
- Το 71,8% βλέπει συγκάλυψη
- Το 21,2% βλέπει διαφάνεια.
Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως, το 76% λέει «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι», ενώ μόλις το 20,7% λέει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι».
Σε ερώτηση εάν έχουν αλλάξει γνώμη για το δυστύχημα και την κυβέρνηση της ΝΔ, το 76,8% λέει «η άποψή μου παραμένει αρνητική», το 11,8% λέει «η άποψή μου ήταν και παραμένει θετική», το 6,4% λέει «έχω αλλάξει άποψη και είναι θετικότερη».
Όσον αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών καταγράφονται τα εξής:
- ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ 38%
- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 43,6%
- ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ 13,5%
- ΔΞ/ΔΑ 4,9%
Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Όσον αφορά το ποια προβλήματα βλέπουν ως σημαντικότερα οι πολίτες στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση βλέπουμε την ακρίβεια με 57%, στη δεύτερη η υγεία με 26,3%, στην τέταρτη το ύψος εισοδημάτων με 24,3% και στην πέμπτη η απόδοση Δικαιοσύνης/Κράτος Δικαίου με 20%.
Metron Analysis: Τάση ανάκαμψης για τη ΝΔ
Μικρή ανάκαμψη στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 27,3% από 26,4% τον Μάρτιο, δεύτερο κόμμα παραμένει η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 15% ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 12,5%.
H εξάντληση της τετραετίας οριακά περνάει μπροστά στην ερώτηση εάν πρέπει ή όχι να γίνουν πρόωρες εκλογές με ποσοστό 50% έναντι 48%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη μέτρηση του Μαρτίου ήταν 42% και 56%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε το Mega, παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 26% με δεύτερη την Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία καταγράφει ποσοστό 11%. Πλειοψηφική απάντηση πάντως παραμένει ο «κανένας» με ποσοστό 36%.
Μεγάλος ο αντίκτυπος από τους δασμούς Τραμπ
Οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 67% κρίνουν αρνητικά τον πρόεδρο Τραμπ ενώ εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της χώρας η επιβολή των δασμών.
To 63% πιστεύει ότι η επίδραση στην οικονομία θα είναι πολύ/αρκετά μεγάλη ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%. Ένα ποσοστό 4% πιστεύει ότι δεν υπάρξει καμία επίδραση από την επιβολή των δασμών.
«Επιστρέφουν» ακρίβεια και οικονομία
Μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παραμένει η οικονομία όπου οι πολίτες σε ποσοστό 81% την «βαθμολογούν» αρνητικά. Τα αρνητικά ποσοστά είναι εξίσου υψηλά στα θέματα λειτουργίας των θεσμών - 75% - και στα θέματα της καθημερινότητας - 73% - ενώ καλύτερα δείχνει να τα πηγαίνει σε ότι αφορά τη διαχείριση των διεθνών θεμάτων και των γεωπολιτικών εξελίξεων όπου το αρνητικό ποσοστό φθάνει στο 54% και οι θετικές εντυπώσεις στο 31%.
Είναι ενδεικτικό πως στην αξιολόγηση των πέντε σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας τα θέματα της οικονομίας και η ακρίβεια αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον Μάρτιο ενώ η απάντηση «κρίση των θεσμών» υποχωρεί στο 10% από 17%.