Πολιτική

Η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε το «θαύμα»


Τρία χρόνια μετά τη διάσωση της μέσω bail-in που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι, η Τράπεζα Κύπρου όχι μόνον έχει ορθοποδήσει, αλλά είναι σε θέση να αποπληρώσει πρόωρα - ένα χρόνο νωρίτερα από τη λήξη της προθεσμίας - το σύνολο του κολοσσιαίου ποσού (11,4 δισ. ευρώ) που είχε λάβει από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA.

Η τράπεζα αποπλήρωσε ολόκληρο το ποσό, καθώς διαθέτει πλέον επαρκή ρευστότητα, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών και μπορεί να εξασφαλίσει φθηνότερη χρηγματοδότηση.

Πρόκειται για ένα μικρό «θαύμα» - όπως το χαρακτηρίζουν οι Financial Times, μιά εντυπωσιακή περίπτωση turnarount στον χρηματοοικονομικό τομέα, που αντανακλα την αποτελεσματικότητα του μάνατζμεντ και συναρτάται επίσης με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

H Τρ. Κύπρου βρέθηκε το 2013 στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, όταν έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα η οποία διασώθηκε με bail-in και "κουρεύτηκαν" οι καταθέσεις πελατών της άνω των 100.000 ευρώ.

 Οπως σημειώνουν οι Financial Times, με τους μικρούς καταθέτες να φεύγουν, τις μεγάλες καταθέσεις να μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο και τους ομολογιούχους φοβισμένους, η Τράπεζα Κύπρου στάθηκε όρθια, παίρνοντας από την ΕΚΤ έκτακτη χρηματοδότηση  11,4 δισ. ευρώ - ποσό που αντιστοιχούσε σε πάνω από το 60% του κυπριακού ΑΕΠ το 2013.

«Μία ολόκληρη σειρά μικρών πραγμάτων προστέθηκαν σε αυτό που αποτελεί ένα πραγματικά σημαντικό και μεγάλο ορόσημο για την τράπεζα», δήλωσε ο Τζον Χούρικαν, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της κυπριακής τράπεζας στα τέλη του 2013.

Μετά την αποπληρωμή του ELA, η Τρ. Κύπρου μπορεί πλέον να διανείμει κέρδη (μέρισμα) στους μετόχους της, στους οποίους περιλαμβάνεται διεθνείς μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Γουίλμπουρ Ρος που έχει επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται πάντως να σπεύσει να μοιράσει αμέσως  κέρδη. ΟΠως είπε ο CEO Τζον Χούρικαν, «δεν θα ήταν συνετό να καταβληθεί μέρισμα πριν η τράπεζα κάνει μεγαλύτερη πρόοδο αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της».

Με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), σχεδόν το 60% των δανείων της τράπεζας θεωρούνται "κόκκινα". Με βάση εσωτερικό τρόπο μέτρησης το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε περίπου 45% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

«Ασφαλώς θα εστιάσουμε πολύ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε με επιταχυνόμενους ρυθμούς», δήλωσε ο Χούρικαν, άφήνοντας να εννοηθεί ότι γίνονται συζητήσεις και για πώληση μέρους του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Η Τράπεζα Κύπρου προωθεί επίσης την πρώτη  μετά την ανακεφαλαιοποίηση της έκδοση χρεογράφων χαμηλής εξασφάλισης.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των εργασιών της θυγατρικής της τράπεζας στη Μεγάλη Βρετανία,  η οποία διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων 2 δισ. στερλινών. Η θυγατρική τράπεζα πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται ήδη η μητρική

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις