Χρηστικά

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ενεργοποιείται το νέο πλαίσιο φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων


Πώς εξασφαλίζεται η έκπτωση έως 2.200 ευρώ. Ποιες e-αποδείξεις μετρούν διπλά

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες το νέο καθεστώς φοροαπαλλαγών και έξτρα εκπτώσεων για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι e- ιατρικές αποδείξεις θα μετρούν διπλά. Εντός των επόμενων 24ώρων η σχετική υπουργική απόφαση θα πάρει ΦΕΚ, ίσως να τροποποιηθεί ελαφρώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί την τελευταία στιγμή κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι στο νέο πλαίσιο των e-αποδείξεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του νέου «καθεστώτος» που θα εφαρμόσει, επιδιώκει  να «χτυπήσει» επαγγελματικούς κλάδους που ρέπουν συστηματικά προς τη φοροδιαφυγή και παράλληλα να παρέχει κίνητρα και μπόνους για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ειδικότερα από τις επόμενες ημέρες και έως το 2025 θα ισχύει έξτρα έκπτωση έως 2.200 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα όσων συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα και με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, οι επαγγελματικοί κλάδοι που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα του ΑΑΔΕ, είναι οι ακόλουθοι: νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές, ξυλουργοί,  δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιωτικοί ερευνητές, εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, οδηγοί ταξί, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που θα πληρώνει ηλεκτρονικά, για παροχή υπηρεσιών, τους εν λόγω επαγγελματίες, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των εξόδων, με το ποσό της έκπτωσης όμως να μην υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Σ’ ό,τι αφορά στα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

Στη σχετική διάταξη της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι «ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, ορισμένες υποκατηγορίες δαπανών της Ομάδας 6 (Υγεία), ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζονται στο διπλάσιο της αξίας τους για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανώ» με ηλεκτρονικές αποδείξεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα