Χρηστικά

Και ΕΝΦΙΑ πολυτελείας στα ακίνητα από το 2022!


Η κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές για ακίνητα μεσαίας και άνω αξίας

Πρόσθετο φόρο στα ακίνητα μεσαίας και υψηλής αντικειμενικής αξίας σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του νέου ΕΝΦΙΑ.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την κατάργηση μεν του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται έως και φέτος, ο οποίος όμως θα αντικατασταθεί με έναν άλλο εξίσου επώδυνο φόρο, για τους έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Μέχρι και φέτος, ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.00 ευρώ.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα σε 272,8 εκατ. ευρώ.

Τι θα αλλάξει

Δεδομένη της υψηλής απόδοσης του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και της δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022 ή στην καλύτερη περίπτωση της απορρόφησης της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, σχεδιάζεται μια νέα διαφορετική κλίμακα, η οποία θα επιβαρύνει τα «ακριβά» ακίνητα.

Συγκεκριμένα η κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές, για ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Έτσι στην ουσία δεν καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, καθώς παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση των ακριβών ακινήτων.

Η διαφορά θα είναι η εξής: Ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η νέα κλίμακα θα «τιμωρεί» τα ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα αυξάνονται δραματικά οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι το ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε ακίνητο.

Δηλαδή, δεν θα αθροίζεται η αξία των ακινήτων, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο χωριστά και θα επιβαρύνονται με αυξημένο φόρο κατοχής, όσοι κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας, άνω των 250.000 – 300.000 ευρώ.

Η αυξημένη επιβάρυνση θα προκύπτει από τη σύνδεση της νέας κλίμακας με τις τιμές ζώνης, ώστε να επιβαρύνονται οι ακριβές περιοχές.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω αλλαγές, αφορούν μόνο στα φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν θα μειωθεί η επιβάρυνση για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα καταργηθεί στην ουσία ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις, η επιβάρυνση των οποίων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα