ΕΥΖην

Κατακράτηση υγρών: Εξαλείφουμε το σύμπτωμα, αλλά και τις αιτίες με τη "δίαιτα καταρράκτη"


Εάν παρά την καλή διατροφή και την άσκηση, βλέπετε ένα πρήξιμο όταν ξυπνάτε το πρωί, πιθανότατα έχετε να κάνετε με κατακράτηση υγρών. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μας λέει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Τα συμπτώματα κατακράτησης υγρών περιλαμβάνουν: φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή, πρησμένα πόδια και αστραγάλους, πρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των γοφών, δύσκαμπτες αρθρώσεις, διακυμάνσεις βάρους κ.α.

Η κατακράτηση υγρών, δηλαδή η συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα ή ανάμεσα στους ιστούς του σώματος, μπορεί να συμβεί λόγω πολλών παραγόντων, όπως εξαιτίας φαρμάκων, ορμονικών διαταραχών και ειδικά στις γυναίκες λόγω της περιόδου, είτε κατά την εγκυμοσύνη, ή λόγω δυσανεξίας ή αλλεργιών σε συγκεκριμένες τροφές.

Η λύση ονομάζεται Waterfall Diet (Δίαιτα Καταρράκτης) και μας βοηθάει να εντοπίσουμε τροφές τις οποίες ο οργανισμός δεν αφομοιώνει σωστά, με αποτέλεσμα την υψηλότερη απελευθέρωση ισταμίνης.

Η φιλοσοφία της δίαιτας waterfall: Αποτελεί μια διατροφή για απώλεια βάρους που, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, δε στοχεύει στην απομάκρυνση του περιττού λίπους, αλλά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

Στηρίζεται στην -αρχική τουλάχιστον- αποφυγή κατανάλωσης αμυλούχων τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, σοκολάτας και ζάχαρης.

Η Waterfall Diet χωρίζεται σε 3 στάδια:

 • Στάδιο 1: Στο αρχικό στάδιο πρέπει να καταναλώνουμε για δύο μήνες μόνο λαχανικά, φρούτα, καφέ ρύζι, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, κοτόπουλο και προϊόντα σόγιας, ώστε να εξαλείψουμε τα πιθανά αλλεργιογόνα.
  Αποφεύγουμε: τροφές με βάση το σιτάρι, προϊόντα από αλεύρι, όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, ζάχαρη, καφέ, αλκοόλ, αυγά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
   
 • Στάδιο 2: Στο δεύτερο στάδιο προστίθεται μια “απαγορευμένη” κατηγορία τροφών στα γεύματα κάθε εβδομάδα, παρακολουθώντας για τυχόν αύξηση του σωματικού βάρους ή συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, πονοκεφάλους ή κατακράτηση. Τα συμπτώματα αυτά θα υποδείξουν αν υπάρχει αλλεργία ή δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές.
  Αυτό το στάδιο διαρκεί τέσσερις εβδομάδες. Κράκερ σίτου, αλεύρι σίτου ή ζυμαρικά σίτου χωρίς αυγό προστίθεται την 1η εβδομάδα, ενώ γαλακτοκομικά προϊόντα προστίθενται την 2η εβδομάδα. Στην 3η εβδομάδα επιτρέπονται και τα αυγά, ενώ η μαγιά μπορεί να προστεθεί την 4η εβδομάδα.
   
 • Στάδιο 3: Η τελική φάση του της δίαιτας Waterfall έχει σχεδιαστεί για να καταλήξουμε στις διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούμε στο εξής, προκειμένου να μην παρουσιάσουμε ξανά κατακράτηση υγρών. Το 90% της διατροφής κατά τη διάρκεια του 3ου σταδίου θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τροφές που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του 1ου σταδίου. Το υπόλοιπο 10% μπορεί να περιλαμβάνει τρόφιμα, που μπήκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της φάσης 2, ή και άλλα τρόφιμα, εφόσον δεν προκαλούν συμπτώματα κατακράτησης νερού.

Πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης δίαιτας: Απώλεια βάρους, υιοθέτηση καλών συνηθειών, όπως κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Καλή επιτυχία!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα