Χρηστικά

Καταθέσεις ή σύνταξη;


Το δίλημμα που θέτει ο ΕΦΚΑ σε όσους χρωστάνε και συγχρόνως θέλουν να συνταξιοδοτηθούν

Στην πληρωμή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ από τις τραπεζικές τους καταθέσεις υποχρεώνονται οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, εφόσον θέλουν να λάβουν τη σύνταξή τους, η οποία έχει μπλοκαριστεί επειδή χρωστάνε εισφορές.

Εντός των ημερών δίδεται σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο αυξάνονται, παράλληλα, τα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, που θα επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να λάβει σύνταξη εφόσον φυσικά τα αποπληρώσει ή τα εντάξει σε ρύθμιση με παρακράτηση των συντάξιμων αποδοχών.

Αναλυτικότερα, το τελικό κείμενο της επίμαχης διάταξης, στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αλλά έχουν και χρέη προς τον Οργανισμό, θα γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα ανοίγουν οι λογαριασμοί τους και εάν έχουν επαρκές υπόλοιπο καταθέσεων θα αποπληρώνουν υποχρεωτικά τις οφειλές τους και μετά θα μπαίνουν στη ρύθμιση.

Αύξηση ορίου χρεών

Ειδικότερα, σήμερα, το όριο οφειλής προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 60 μήνες αποπληρωμής, με παρακράτηση της σύνταξής τους.

Όσοι έχουν υψηλότερα χρέη, σήμερα δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, εάν προηγουμένως δεν αποπληρώσουν το ποσό πάνω από το όριο των 6.000 ή 20.000 αντίστοιχα.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας ένα μικρό μέρος της σύνταξης για ένα διάστημα.

Ειδικότερα για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους το όριο της οφειλής αυξάνεται από 20.000, σε 30.000 ευρώ. Όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα λαμβάνουν σύνταξη, αλλά υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Από το ποσό της σύνταξης θα παρακρατείται το 60%, μέχρι το χρέος προς τον ΕΦΚΑ να πέσει κάτω από τις 20.000 ευρώ. Έτσι ο οφειλέτης θα λαμβάνει το 40% της σύνταξης, όσο το χρέος είναι άνω των 20.000 ευρώ, και μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ όταν υποχωρήσει κάτω από τις 20.000 ευρώ, τότε θα ρυθμιστεί το χρέος για καταβολή σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις.
  • Θα αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και θα ελέγχονται οι καταθέσεις του. Αν το υπόλοιπό τους είναι πάνω από 12.000 ευρώ, τότε θα υποχρεώνεται είτε να αποπληρώσει το χρέος του προς τον ΕΦΚΑ και να ενταχθεί στη ρύθμιση είτε δεν θα λάβει σύνταξη.

Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύουν και για τους αγρότες, οι οποίοι εφόσον έχουν χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ, θα τους παρακρατείται το 60% της σύνταξης μέχρι η οφειλή να πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ. Κατόπιν, το ποσό θα της οφειλής θα εξοφλείται σε έως 60 δόσεις.

Τέλος, όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρέη που θα υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια (10.000 ή 30.000 ευρώ) και θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, οφείλουν να αποπληρώσουν τα επιπλέον ποσά και μετά να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα