Πολιτική

Κόπωση στο Χρηματιστήριο, κράτησε τις 650 μονάδες ο ΓΔ


Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο σε νέα υψηλά επταμήνου. Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, ενώ υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Folli Follie, της Viohalco και της ΕΥΔΑΠ.

Στις 652,38 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση -0,19%, όγκο 76,11 εκατ. τεμάχια και τζίρο 62,14 εκατ. ευρώ… Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 658,99 μονάδες (+0,82%) και κατώτερη τιμή στις 647,04 μονάδες (-1,00%). Απώλειες -2,76% για τον τραπεζικό δείκτη, στο -0,34% ο FTSE 25. 

Η διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές σε σχέση με την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων φαίνεται να λήγει. Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει η απόφαση του EWG που προσδοκάται να  οδηγήσει στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. ευρώ πριν την 23η Ιουνίου (ημερομηνία διεξαγωγής του Βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit) και την επάνοδο της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ με τη λήψη της σχετικής απόφασης ίσως και πριν τις 22 Ιουνίου.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το χρηματιστήριο βιώνει ένα σκηνικό που συμβάλει καταλυτικά στη νευρικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στις συνεδριάσεις διπλής όψης των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, ο αναιμικός ημερήσιος τζίρος δεν επιτρέπει μία πλαγιοανοδικά δυναμική κίνηση του Γενικού Δείκτη καθώς τα επίπεδα αντιστάσεων μοιάζουν με οχυρά ανυπέρβλητων δυσκολιών  για την υπέρβασή τους.

Είναι δηλαδή έκδηλο ότι θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες ώστε να διαμορφωθούν οι συναλλαγές σε τριψήφια επίπεδα για την ουσιαστική αλλαγή ενός περιβάλλοντος  που δεν διαμορφώνει θετικές προσδοκίες, καθώς επί του παρόντος  η  πραγματική οικονομία έχει επηρεαστεί από το συντηρούμενο υφεσιακό περιβάλλον υπό την επίδραση των πρόσθετων  φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η περίπτωση της υπoγραφής του MOU για το Ελληνικό θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος καταλύτης στο βαθμό που καταστεί δυνατή η επίσπευση της έναρξης των έργων στο χώρο, που επί του παρόντος, συνιστά ένα μεγάλο hot spot.

Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οφειλές «όλων προς όλους» συνεχώς κλιμακώνονται (ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο/τράπεζες/ασφαλιστικά ταμεία/ΔΕΚΟ και αντιστρόφως), ενώ μέρος της αποταμίευσης που δεν εμβάστηκε στο εξωτερικό  παραμένει στα «ασφαλή καταφύγια» που έχουν επιλέξει τα άτομα  ελέω χαμηλής εμπιστοσύνης, γίνεται σαφές ότι  απαιτούνται αρκετές εμπροσθοβαρείς δράσεις  για να αλλάξει το παρόν σκηνικό.

Ως τότε, η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο με διαφορικό βαθμό μεταβλητότητας θα είναι το πιθανότερο σκηνικό με τις εταιρείες ωστόσο που δημοσιοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία του 1ου τριμήνου να καταγράφουν βελτιωμένες επιδόσεις στα περιθώρια κέρδους τους (λειτουργικό και καθαρό).

Στο διεθνές περιβάλλον, τα απογοητευτικά στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, μετέθεσαν για το απώτερο μέλλον το σχεδιασμό των νέων αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από την Τζάνετ Γέλεν. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια βραχυχρόνια ανάταση στις διεθνείς αγορές καθώς σύντομα θα βιώσουν την αβεβαιότητα  για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το ενδεχόμενο brexit, που ασφαλώς θα προκαλέσει εύλογη νευρικότητα στο βαθμό που οι δημοσκοπήσεις θα αφήνουν «ανοικτό»  το αποτέλεσμά του.

Στατιστικά συνεδρίασης

Η Εθνική υποχώρησε 4,76% και έκλεισε στα 0,28 ευρώ, η Alpha Βank έκλεισε  στα 2,35 ευρώ με πτώση -0,94%, η Eurobank υποχώρησε 3,73% και έκλεισε στα 0,9550 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε  στα 0,2720 ευρώ με πτώση -3,55%.

Η ΔΕΗ υποχώρησε -2,69% και έκλεισε στα 3,26 ευρώ.  Η Viohalco ενισχύθηκε +2,01% και έκλεισε στα 1,52 ευρώ. Η FF Group ενισχύθηκε +3,19% και έκλεισε στα 20,08 ευρώ. Η Coca Cola έκλεισε με άνοδο +3,87%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις