Οικονομία

Ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων - Νέο τεχνολογικό «όπλο» στα χέρια των διωκτικών αρχών


Ένα νέο τεχνολογικό "όπλο" για να εντοπίζει περιπτώσεις ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων, απέκτησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σε τοποθέτησή του σε συνέδριο με θέμα «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες: σύγχρονες προκλήσεις για το Κράτος Δικαίου», οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουρλιώτης, πρόκειται για ένα «ειδικό σύστημα ανίχνευσης κρυπτονομισμάτων», μέσω του οποίου οι υπηρεσίες της Αρχής μπορούν να εντοπίσουν τις ύποπτες ροές χρημάτων. Αυτό το "ψηφιακό μάτι" έρχεται να προστεθεί στο "οπλοστάσιο" της Αρχής που την τελευταία 2ετία αναβάθμισε σημαντικά τις ψηφιακές υποδομές του, αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος.

Πρόκειται για «εξελιγμένα συστήματα», όπως είπε ο κ. Βουρλιώτης, που επιταχύνουν σημαντικά την ταχύτητα των ερευνών της Αρχής, ανάμεσα στα οποία και συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τη σημασία αυτών των ψηφιακών "όπλων" ειδικά στην καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων που "ξεπλένουν" παράνομα έσοδα μέσω κρυπτονομισμάτων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ήρθε να τονίσει, στην εισήγησή του, ο Δημήτρης Αποστολάς, επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2019 "ξεπλύθηκαν" σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω κρυπτονομισμάτων, παράνομα έσοδα ύψους 10,9 δισ. δολαρίων, ενώ τα επόμενα δύο έτη τα αντίστοιχα ποσά ήταν 6,6 δισ. και 8,6 δισ. δολάρια (2020 και 21).

Μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Α' Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Ευστάθιος Τσίρμπας, ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι η Αρχή πρόσφατα εκπόνησε στρατηγικές μελέτες με σκοπό την αναγνώριση τάσεων που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Αυτές οι μελέτες αφορούν τρία θεματικά πεδία και συγκεκριμένα: μεθόδους εξαπάτησης πολιτών («φαινόμενο που έχει λάβει μορφή μάστιγας», όπως είπε ο κ. Τσίρμπας), κατάχρηση εκμετάλλευσης μη κερδοσκοπικών οργανισμών και του προγράμματος άδειας διαμονής επενδυτή (Golden Visa).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα