Χρηστικά

«Ξέπλυμα» μαύρου χρήματος: Βαριά πρόστιμα για λογιστές, μεσίτες – Διορία 6 μηνών


Με νέα απόφασή του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιστιλής, δίνει προθεσμία έξι μηνών σε λογιστές, μεσίτες ακινήτων, έμπορους αγαθών μεγάλης αξίας, που κατηγορούνται για συνέργεια σε υποθέσεις «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, να λάβουν όλα τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων.

Οι εν λόγω επαγγελματίες, υποχρεούνται βάσει νόμου να ενημερώνουν τις αρχές για ύποπτες δραστηριότητες και ασυνήθιστες συναλλαγές που κάνουν οι πελάτες τους, διότι σε αντίθεση περίπτωση λογίζονται και εκείνοι ως παραβάτες, σε αποδεδειγμένες υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.  Κατά περιπτώσεις, μάλιστα, τα πρόστιμα, με τα οποία είναι αντιμέτωποι και επιβάλλονται άμεσα, φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πλέον, χάρη στη νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, έχουν το περιθώριο έξι μηνών για να διορθώσουν το λάθος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο που εξεδόθη «στα υπόχρεα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους από τις διατάξεις του Ν.4557/2018, επιβάλλεται με απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, σωρευτικά ή διαζευκτικά, είτε η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτές, εντός τακτού χρονικού διαστήματος που ορίζεται με την παρούσα σε περίοδο έξι (6) μηνών από την παραλαβή της Απόφασης λήψης διορθωτικών μέτρων, για τα εποπτευόμενα από την ΑΑΔΕ υπόχρεα πρόσωπα, είτε μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω κυρώσεις:»
Εφόσον παρέλθει η προθεσμία των 6 μηνών και δεν έχουν λάβει διορθωτικά μέτρα, τότε θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα