Χρηστικά

Κυνήγι «πλουσίων»- Ποιοί ελέγχονται για μεγάλη φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα


Τα “δίχτυα” της ΑΔΑΕ πιάνουν σίγουρα τη «μαρίδα» που προσπαθεί να φοροδιαφύγει, αποδεικνύονται όμως λιγότερο αποτελεσματικά με τα «μεγάλα ψάρια», που βρίσκουν συχνά τρόπους να τα αποφεύγουν.

Οι φορολογικές υπηρεσίες αναγκάζονται να βελτιώνουν συνεχώς τα “εργαλεία” τους και εντείνουν τους ελέγχους σε φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, στέλνουν αρκετά χρήματα στο εξωτερικό, ή εμφανίζουν τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης υψηλές σε σχέση με τα δηλωμένα εισοδήματα τους.

Οι προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν: Σε 2.900 ελέγχους που ολοκληρώθηκαν,  επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 219,1 εκατ. ευρώ.
 Ομως από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 1,26 εκατ. ευρώ – περίπου το 0,6%! Υποτίθεται βέβαια ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα εισπραχθεί τμηματικά σε δόσεις, καθώς οι υπόχρεοι φροντίζουν να ενταχθούν σε διάφορες ρυθμίσεις οφειλών.

 Στο κυνήγι των "πλουσίων"

Στο “μεγεθυντικό φακό” της ΑΑΔΕ βρίσκονται τώρα περισσότεροι από 21.000 φυσικά πρόσωπα, που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή, για απόκρυψη εισοδημάτων ή/και για διακίνηση “μαύρου” χρήματος άγνωστης προέλευσης και εν πάση περιπτώσει μη δηλωθέντος και μη φορολογηθέντος.

Για όλους έχουν ανοίξει φάκελοι και συγκεντρώνονται στοιχεία, που διασταυρώνονται περαιτέρω και θα αξιολογηθούν για την έκδοση της τελικής “ετυμηγορίας”. Πριν από οποιαδήποτε απόφαση καταλογισμού θα κληθούν βέβαια να δώσουν απαντήσεις και να  προσκομίσουν στοιχεία, που θα αναιρούν ενδεχομένως τις κατηγορίες

 Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι έλεγχοι που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, άλλων περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων, μετοχών, μεγάλων ποσών σε μετρητά κλπ), κυρίως σε υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών

Τον φορολογικό έλεγχο των “πλουσίων” έχουν αναλάβει τα Ελεγκτικά Κέντρα, με αρμοδιότητα να ελέγξουν εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, χρηματικές συναλλαγές, εμβάσματα, και κρυφά περιουσιακά στοιχεία.

Ποιοί αποτελούν "στόχο"

Οι “στόχοι” τους – δηλαδή τα πρόσωπα που δυνητικά είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή και πρέπει να ελεγχθούν, επιλέγονται με βάση 4  κριτήρια. Αρκεί να πληρούν το ένα από αυτά για να μπουν στη λίστα προς έλεγχο:

1. Εστω και μία χρονιά από το 2015  και  εντεύθεν να είχαν ακίνητη οικογενειακή περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ
2. H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι άνω των 100.000 ευρώ.
3. Ξόδεψαν για αγορές περιουσιακών στοιχείων πάνω από 200.000 ευρώ την περασμένη χρονιά
4. Κάποια χρονιά από το 2015 και μετά έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ποσού άνω των 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα