Αγορές

"Ματώνουν" οι επενδυτές στο χρηματιστήριο- Χάθηκαν σήμερα 2 δισ.!


Μετά από μια μακρά ανοδική πορεία που απέφερε μεγάλα κέρδη και υψηλές αποδόσεις, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει τον δρόμο της διόρθωσης- και οι επενδυτές "ματώνουν". Κεφαλαιοποίηση (χρηματιστηριακή αξία) περίπου 2 δισ. εξανεμίστηκε σήμερα, καθώς οι δείκτες βυθίστηκαν στα... Τάρταρα και τουλάχιστον 8 στις 10 μετοχές σημείωσαν πτώση. Μεγαλύτερες απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να τερματίζει -3,48%.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, οι προσδοκίες υποχωρούν και το αγοραστικό ενδιαφέρον θα εξασθενήσει τις επόμενες μέρες, ώσπου να φανεί ότι η αγορά βρίσκει σημεία ισορροπίες, απ' όπου μπορεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αναλυτές εκτιμούν  ότι η διόρθωση μπορεί να ολοκληρωθεί με τον ΓΔ να πλησιάζει τις 1.420 μονάδες.

Η αγορά δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική της, απουσία νέων καταλυτών που θα συντηρούσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα δημιουργούσαν προσδοκίες για νέο κύκλο ανόδου. Συνεχίζει να εστιάζει στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στην ειδησεογραφία από τον επιχειρηματικό χώρο, που αφορά κυρίως επενδυτικά projects και deals.

Το deal που ανακοινώθηκε σήμερα για την εξαγορά της ασφαλιστικής "Ευρώπη" από τον όμιλο Intracom και τον μετασχηματισμό των θυγατρικών του εταιρειών ακινήτων, δεν είχε την αναμενόμενη επίδραση στην αγορά. Αντίθετα μάλιστα, η μετοχή της Intracom βρέθηκε να χάνει 8,3% και έκλεισε στο -4,5%

Σε απαισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια συνηγορεί και η αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,05%, ο γαλλικός CAC40  "γράφει" -1,35%, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρεί περίπου 0,90%

 Σε δίνη πιέσεων και τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει περίπου 7 μονάδες βάσης. Του ελληνικού εκτινάσσεται 9 μβ, υψηλότερα, στο 3,66%!

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες άντεξαν στην πίεση μονο ένα... "ημίχρονο". Στ δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά με επιταχυνόμενο ρυθμό, τερματίζοντας στα απόλυτα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.442,21 μονάδες, με απώλειες 2%.. Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,25%, υποχωρώντας στις 3.491,37 μονάδες. Στο -1,46% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,48%, στις 1.261,43 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha  και Eurobank -3,9%, Εθνική -3,3%,  Πειραιώς -3% Optima -1,4%, Τρ. Ελλάδος -0,4%. Αμμετάβλητη η Attica.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips ανοδικά κινήθηκαν οι Quest +1,1%, Σαράντης +0,5%, Autohellas και Cenergy +0,3%, ΟΠΑΠ +0,2%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν  οι Motor Oil -4,3%, ΔΕΗ -3,2%,  ΟΤΕ και Βιοχάλκο -2,6%,  ΕΛΠΕ -2,5%,  Aegean -2,3%,  ΕλβάλΧαλκόρ -1,7%., Coca-Cola και Μυτιληναίος -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα