Χρηστικά

Μαζικά ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ για να προλάβει την παραγραφή!


Στόχος είναι να παραγραφούν χρέη μόνο 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 43,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία

Σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ προχωρεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προκειμένου να προλάβει την παραγραφή στη 10ετία, χρεών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νομοθετική διάταξη που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, θα προβλέπει, ότι θα παραγραφούν μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Δηλαδή, αν για ένα χρέος του έτους 2005, για το οποίο εστάλη ειδοποιητήριο το έτος 2015, το χρέος δεν παραγράφεται, αλλά θα παραγραφεί σε δέκα χρόνια μετά το 2015, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Η μείωση της περιόδου παραγραφής των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη δεκαετία αντί της 20ετίας, προέκυψε από την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και όρισε στη δεκαετία τον χρόνο παραγραφής.

Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική, είναι η παράγραφος 1 του άρθρου 95 του ν. 4387/2016, η οποία προβλέπει: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκεινται σε εικοσαετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται στις ήδη παραγεγραμμένες, κατά τις ισχύουσες κατά την έναρξης ισχύος του παρόντος διατάξεις, απαιτήσεις. Η παραγραφή των απαιτήσεων που έχουν γεννηθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης αλλά δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, ορίζεται εικοσαετής και άρχεται από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.».

Μαζικές αποστολές

Ωστόσο, το υπ. Εργασίας, ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ και προκειμένου να περιορίσει τον όγκο των χρεών που θα παραγραφούν, η νομοθετική διάταξη που προωθεί θα προβλέπει, ότι η 10ετής περίοδος παραγραφής ξεκινά από την ημερομηνία αποστολής του ειδοποιητηρίου από το ΚΕΑΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή στην εισπρακτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ να προβεί σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων για παλαιά χρέη, προκειμένου αυτά να διατηρηθούν «ζωντανά» και να μην υποπέσουν στην παραγραφή.

Εκτιμούν δε, ότι τα χρέη που τελικά θα παραγραφούν θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 43,4 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία.

Από αυτά, το 60,6%, ή 26,33 δισ. ευρώ, αφορούν σε οφειλές που έχουν δημιουργηθεί το 2012 και σε προηγούμενα χρόνια και είναι στην γκρίζα ζώνη της παραγραφής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα