Χρηστικά

Μειώθηκαν οι τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Σαφώς διαφοροποιημένο και με αρκετά χαμηλότερες τιμές σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο αναδεικνύεται το ενεργειακό καταναλωτικό προφίλ της χώρας για τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του μηνιαίου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) που κυκλοφόρησε σήμερα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα, που έφθασε στο 40%, ενώ αν προσθέσουμε και την υψηλή συμμετοχή των νερών (βλέπε υδροηλεκτρικά έργα), η συνολική συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας φθάνει το 48%, που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα για ευρωπαϊκή χώρα.

Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του Δελτίου του ΙΕΝΕ για τον μήνα Αύγουστο συνοψίζονται ως εξής:

Μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) τον Αύγουστο του 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα €109.33/MWh, ενώ μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι τιμές στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας, με την μέση τιμή για τον Αύγουστο να διαμορφώνεται στα €28.1/MWh από €30.6/MWh τον Ιούλιο του 2023 και μειωμένη κατά 85% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.
Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 5,061,690 MWh τον Αύγουστο του 2023, κινούμενη καθοδικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Μειωμένη, επίσης, εμφανίζεται η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Αύγουστο του 2023, καλύπτοντας το 39% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που ανήλθε στο 41%. Επίσης, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,926,532 MWh και 1,889,188 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασε τις 376,199 MWh.
Το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή τον περασμένο Αύγουστο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας κατά 40% και 39% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα